De Week van de Toegankelijkheid gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

Hulpmiddelen

Om het organiseren van activiteiten makkelijker te maken biedt de Week van de Toegankelijkheid een aantal hulpmiddelen en producten aan, zoals voorbeeldbrieven en de schouwlijst. Ook organiseren we een aantal inspirerende netwerkbijeenkomsten. Heeft u vragen over de producten of heeft u hulp nodig bij het organiseren van activiteiten? Neem dan contact op met de info@weekvandetoegankelijkheid.nl

 

Netwerkbijeenkomsten

Wilt u de toegankelijkheid van de horeca helpen verbeteren? En misschien wel zelf een activiteit organiseren in de Week van de Toegankelijkheid? Meld u dan aan voor een van de bijeenkomsten in het land.

U bespreekt daar uw ervaringen met de toegankelijkheid van de horeca. En de mogelijkheden om de horeca en het uitgaan toegankelijker te maken. Bent u benieuwd naar wat uw organisatie kan doen? Wilt u meepraten over de rol van de gemeente of ondernemers? Bezoek dan één van de bijeenkomsten van de Week van de Toegankelijkheid. Binnenkort wordt bekend waar de bijeenkomsten dit jaar zijn in aanloop naar de Week. 

Wilt u zelf zo'n bijeenkomst mee helpen organiseren? Bel dan met Danique ten Pas tel: (030) 720 00 00.


Handreiking

Voor het thema van de 16e Week van de Toegankelijkheid is de handreiking 'Aan tafel! - Werken aan toegankelijke horeca' geschreven. De handreiking vertelt wat een toegankelijke eetgelenheid inhoudt en waarom het zo belangrijk is dat iedereen daar te gast kan zijn. Denk aan een gastvrije bejegening, toegankelijke informatie en ruimtes waar iedereen kan komen. Daarnaast vindt u in de handreiking concrete suggesties hoe u als belangenbehartiger kunt zorgen dat de horeca rekening houdt met mensen met een beperking.


Schouwlijst

Met de schouwlijst Toegankelijke horeca laat u zien hoe mensen met een beperking of een chronische ziekte de toegankelijkheid, bejegening en informatie van een café, restaurant of snackbar ervaren. Die informatie die uit de schouwlijst komt, is een goede basis om in gesprek te gaan met horecaondernemers of de gemeente over verbeteringen.

Een goede manier om de toegankelijkheid van eetgelegenheden in kaart te brengen, is het gebruik van een schouwlijst. Met een schouwlijst wordt gekeken naar de manier waarop mensen de toegankelijkheid ervaren.  
Speciaal voor de Week van de Toegankelijkheid is de schouwlijst Toegankelijke horeca gemaakt. Hieronder staat een verkorte voorbeeldschouwlijst. De complete schouwlijst Toegankelijke horeca kunt u opvragen bij het secretariaat van de Week.

Er zijn ook schouwlijsten voor openbare ruimten (straten, stegen, parken, pleinen), kustgebieden, supermarkten, bungalowparken, culturele instellingen en sportaccommodaties, voor het verenigingsleven. Alle schouwlijsten zijn te bestellen bij info@weekvandetoegankelijkheid.nl


Voorbeelden

Om u te ondersteunen, hebben we een aantal voorbeeldteksten en promotiemiddelen gemaakt. U kunt ze downloaden en aanpassen aan uw situatie.

Voorbeeld persbericht
​Met een persbericht dat u naar lokale media stuurt, vraagt u aandacht voor uw activiteit vragen.

Voorbeeld intentieverklaring van gemeenten over toegankelijke eetgelegenheden
Wilt u dat uw gemeente toezeggingen doet om serieus werk te maken van een voor iedereen toegankelijke horeca? De voorbeeld-intentieverklaring kan u hierbij helpen.

Voorbeeld flyer
U kunt gebruik maken van ons standaardontwerp voor een flyer (twee op een liggende A4). U kunt kiezen tussen eenzijdig of tweezijdig kopiëren. Uw informatie kunt u digitaal in het invulveld laten inlopen.

Voorbeeld poster
Om uw activiteit onder de aandacht te brengen, kunt u posters ophangen. Maak uw eigen ontwerp of gebruik ons basisontwerp dat u digitaal of geschreven kunt aanvullen met uw informatie.

Voorbeeld brief
Gebruik ons basisontwerp als u brieven over uw activiteiten in de Week van de Toegankelijkheid wilt versturen. Pas zo nodig zelf het afzendadres aan.


Hier kunt u het logo van de Week van de Toegankelijkheid downloaden.


Snel naar