Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Hoe toegankelijk zijn verenigingen in uw gemeente of regio? Zijn mensen met een beperking welkom en kunnen zij meedoen? Als lid, als vrijwilliger, als bezoeker?  
Op maandag 8 juni is er in Amsterdam een netwerkbijeenkomst over de toegankelijkheid van verenigingen. We nodigen u van harte uit om hieraan deel te nemen.

Nederland is een echt verenigingsland. Sport, toneel, muziek, de buurtverenigingen op vele vlakken verenigen mensen zich om samen op te trekken. Helaas is het voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend om lid te zijn van een vereniging. Gewoon omdat verenigingen niet altijd toegankelijk voor hen zijn. Het gaat bij toegankelijkheid niet alleen om fysieke toegankelijkheid, maar ook om toegankelijke informatie en de omgang met elkaar.

Meedoen

De Week van de Toegankelijkheid besteedt dit jaar specifiek aandacht aan de toegankelijkheid van verenigingen. Een belangrijk thema, want natuurlijk wil iedereen mee kunnen doen aan het verenigingsleven. En toegankelijkheid kan verenigingen ook veel opleveren: meer leden, vrijwilligers en bezoekers, meer omzet, meer diversiteit, een gevarieerder aanbod.

Wat kan een vereniging doen om toegankelijker te worden voor mensen met een beperking? Hoe kunnen mensen met een beperking aandacht vragen voor de drempels die zij ervaren? Hoe kan een gemeente deelname aan het verenigingsleven bevorderen? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de zes regionale netwerkbijeenkomsten die de Week van de Toegankelijkheid organiseert.

Tijdens de netwerkbijeenkomsten 'Welkom bij de club!' laten we zien hoe u met toegankelijkheid een win-win situatie kunt creëren: voor de vereniging en voor mensen met een beperking. De Week van de Toegankelijkheid zorgt tijdens de netwerkbijeenkomsten voor inspirerende voorbeelden. U gaat met elkaar in gesprek over de kansen die er zijn om verenigingen nog uitnodigender te maken voor mensen met beperkingen.

Netwerkbijeenkomst in Amsterdam

Verenigingen, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers, belangenbehartigersen andere geïnteresseerden zijn uitgenodigd voor de netwerkbijeenkomst op maandag 8 juni van 19:00 uur tot 22:00 uur in de Stayokay Zeeburg Amsterdam Oost. Dat is ruim voor de Week van de Toegankelijkheid, zodat er voldoende tijd is om zelf een activiteit voor de Week te organiseren. 

Programma

Samen met onder andere Amsterdams raadslid Femke Roosma en ervaringsdeskundige en koordirigente Martine des Tombe bieden we u een interactief en boeiend programma met daarin:
•    informatie over toegankelijkheid en persoonlijke ervaringen van mensen met een beperking
•    inspirerende voorbeelden en concrete tips om zelf aan de slag te gaan
•    de kans om mensen en organisaties te ontmoeten om samen in uw gemeente/regio initiatieven te nemen
•    voorbeelden en mogelijkheden om positieve initiatieven te belonen
•    een gezamenlijke workshop hoe een initiatief in de praktijk te brengen.
De avond wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Aanmelden en meer informatie
In de uitnodiging die hieronder staat, staat meer informatie en de link naar het aanmeldformulier.  
 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024