Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Drie congressen in de Week van de Toegankelijk in oktober geven ieder een eigen accent aan het thema Aan Tafel!
Ze gaan over: 
–    communiceren 
–    sport(kantines) 
–    toegankelijkheid nu en in de toekomst

Communiceren 

Als aftrap van de Week organiseren de Oogvereniging-DoofBlinden en Kentalis het congres “Jij, zij, dus wij!”. Wat hebben mensen met een beperking in horen en zien nodig om te kunnen communiceren met hun omgeving? Zonder communicatie en begrip voor elkaar kun je tenslotte niet samen aan tafel. De organisatoren kijken allereerst dicht bij huis: een toegankelijker samenleving begint bij meer begrip en inzicht bij familie, vrienden en professionals. In een geurenworkshop en een dansworkshop ervaren de deelnemers dat communiceren meer is dan horen en zien alleen. 

“Jij, zij, dus wij!”

Zaterdag 1 oktober, 10.00 – 16.00 uur
Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht
Info: info@jij-zij-duswij.nl

Sport

Adviesbureau Zet organiseert op 6 oktober de conferentie “Iedereen in beweging”. Zet laat zien dat participatie in sport en bewegen niet gaat om gouden medailles, maar om meedoen in de samenleving. Natuurlijk hoort daar de toegankelijkheid van sportaccommodaties bij: samen aan tafel in de kantine is tenslotte een onlosmakelijk onderdeel van gelijkwaardig meedoen aan sport. Mensen met een beperking vertellen over de plaats van sport in hun leven, en ook de Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels, toegankelijkheidsambassadeur van Zet, komt de deelnemers inspireren.

“Iedereen in beweging”

Donderdagmiddag 6 oktober
Sportcomplex T-Kwadraat 
Olympiaplein 382
5022 DX Tilburg
Info: T 013 544 1440
info@wijzijnzet.nl

Toegankelijkheid

De Week wordt afgesloten met het jubileumcongres van Fooruit, de lokale belangenbehartiger van mensen met een beperking in Deventer. Staatssecretaris Jetta Klijnsma, burgemeester Marc de Hond, wethouder Jan Jaap Kolkman en futuroloog Peter van der Wel belichten verschillende aspecten van toegankelijkheid. Want er moet nogal wat geregeld zijn, willen mensen met een beperking aan tafel kunnen: werk en voldoende inkomen om uit eten te gaan, een voor iedereen passend en bruikbaar openbaar vervoer (zoals het nieuwe Plus OV in Deventer) om een restaurant te kunnen bereiken, gastvrijheid en een goede bejegening in de horeca. 

Jubileumcongres Fooruit

Vrijdagmiddag 7 oktober
Auditorium Stadhuis
Grote Kerkhof 1
7411 KT Deventer
Info: T 0570 641 795
welkom@fooruit.nl

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024