Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

In haar blog schrijft Anita van Leeuwen (Zet) dat artikel 30 van het VN-verdrag stelt dat iedereen recht heeft op deelname aan recreatie en vrijetijdsbesteding. Maar toegang tot horeca en kantines is voor mensen met een beperking vaak geen sinecure. 

Anita van Leeuwen: "Ergens spontaan naartoe gaan is er vaak niet bij. Het is nodig om alles nauwkeurig voor te bereiden. En de informatie over de toegankelijkheid moet betrouwbaar zijn. Want wat doe je als bij aankomst  blijkt dat je niet zelfstandig het gebouw in kunt, dat je er niet naar het toilet kunt, de pinautomaat te hoog staat of dat je de deur van de slaapkamer niet zelf kunt openen. Niemand vindt het leuk om steeds hulp te moeten vragen. Ook niet als je een beperking hebt of mantelzorger bent."

Het project 'Vakantie zonder zorgen in de Brabantse Kempen' laat zien dat het anders kan: "Geen grootschalige accommodaties voor groepsreizen. Maar een knusse B&B, charmant dorpshotel of een gezellige bungalow. En overdag leuke dingen doen in de omgeving bij toegankelijke accommodaties. Maar wel met de gewenste thuiszorg op locatie, aangepaste maaltijden en hulpmiddelen die nodig zijn voor een zorgeloze vakantie."

Lees de hele blog op SociaalWeb 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024