Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Assistentiehonden mogen niet geweigerd worden in winkels, cafés en restaurants. Dat vloeit voort uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en de Hygiënecode voor de horeca.

Helma Verhoeven uit Cuijk is afhankelijk van haar hulphond Banjos. Ze heeft een bindweefselaandoening en ze heeft last van zware epilepsie. Daarom heeft Helma haar hulphond Banjos hard nodig. Tot voor kort  had ze vaak problemen om winkels en horecagelegenheden binnen te komen met haar hond.

Overal welkom

In Cuijk, waar ze woont, gaat het allemaal prima. Maar als ze naar de stad ging, dan mocht ze de helft van de kledingzaken niet binnen. Winkeleigenaren en horeca-ondernemers dachten het recht te hebben een hulphond te mogen weigeren. Door het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en de Hygiënecode is Helma nu overal ‘welkom’ met Banjos.   

Niet in de keuken

Horeca Nederland is blij met deze duidelijkheid. Voor huisdieren geldt nog altijd dat ze niet in een restaurant mogen komen. 'Hulphonden zijn voortaan gewoon welkom, alleen niet op plekken waar het eten bereid wordt', verduidelijkt Joris Prinssen van Horeca Nederland.

Bij Omroep Brabant vertelt Helma wat dit voor haar betekent. 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024