Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

decoratief

Vanaf nu kunnen mensen die slechtziend of blind zijn ook genieten van een musicalvoorstelling. Op woensdag 6 juli wordt de uitbreiding van de Earcatch-app voor theater gelanceerd, waarmee tijdens iedere voorstelling audiodescriptie (beeldbeschrijving) kan worden beluisterd. Disney’s Aladdin heeft de primeur. Ook voor de voorstellingen TINA – De Tina Turner Musical en 14 het verhaal van Johan Cruijff is audiodescriptie beschikbaar.

Audiodescriptie: in geuren en kleuren horen welke kostuums en decors te zien zijn

‘Audiodescriptie geeft mij een stukje zicht terug’, vertelt Marjolein die sinds zeven jaar blind is. ‘Een avondje uit naar het theater met mijn familie betekende altijd dat zij achteraf aan mij moesten vertellen wat er op het toneel te zien was. Maar dankzij audiodescriptie hoeft dat niet meer. Ik hoor in geuren en kleuren welke prachtige decors en kostuums er te zien zijn, wie er verliefd kijkt of wie juist stiekem iets uithaalt. We lachen en genieten echt sámen, dat is zoveel waard!’

Nieuwe synchronisatie techniek

Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen mensen die slechtziend of blind zijn op een laagdrempelige manier genieten van musicals. De audiodescriptie wordt volledig automatisch en synchroon met de voorstelling afgespeeld via de eigen telefoon met oortjes. De Earcath-app is er al sinds 2015 voor audiodescriptie bij televisie en film. Omdat de timing bij iedere voorstelling anders kan zijn, is voor de uitbreiding voor theater is een nieuwe synchronisatietechniek ontwikkeld. De uitbreiding voor theater is gemaakt samen met het Bartiméus Fonds, de AFAS Foundation, Soundfocus en Stage Entertainment.

Meer over audiodescriptie

Wil je meer weten over audiodescriptie? Lees dan verder op de website Alles over audiosdescriptie. Ook de podcasts over audiodescriptie van het Bartimeusfonds zijn informatief (de tekst van elke podcast is ook uitgeschreven in een transcript).

Meer over Earcatch

Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films, televisieseries en nu ook drie musicals. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met de film, serie, of voorstelling. In de bioscoop, of thuis werkt dit met geluidsherkenning. Tijdens de pauzes in de dialoog beschrijft een stem visuele elementen, zoals personages, gezichtsuitdrukkingen en plaatsbepalingen. Meer informatie over deze Earcatch-app: www.earcatch.nl

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024