Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kom, we gaan beeld spieken! Maandag 14 juni 2021 komt de nieuwe Podcastreeks ‘Beeldspieker’ voor het eerst in de lucht. Het is de aftrap van een serie podcasts voor écht iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur, ook voor mensen die een auditieve of visuele beperking hebben. Per aflevering neemt podcastmaker Ferry Molenaar een kunstwerk van een museum onder de loep. Ferry is blind.

Toegankelijk voor iedereen

Een ‘inkijkje in kunst’ voor iedereen? Ja, voor alle kunst- en cultuurliefhebbers die kunnen horen en zien, maar juist ook voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Voor mensen die slechtziend of blind zijn is de podcast geschikt omdat er beschreven wordt wat het kunstwerk inhoudt. Mensen die slechthorend of doof zijn, kunnen de informatie tot zich nemen via gebarentaal of via het lezen van een transcript. De ‘luisteraar’ kan dus mee spieken mee met de kunstenaar via audio, gebarentaal of een transcript.

Meer dan kijken

Podcastmaker Ferry Molenaar stelt de juiste vragen om een goed beeld van het kunstwerk te krijgen, een kunstwerk dat hijzelf niet kan zien. Luisteraars ervaren hierdoor dat er meer is dan kijken naar kunst. Je krijgt extra’s en achtergrondinformatie die je normaal gesproken niet krijgt.

Scribit Pro zorgt voor audio, een vertaling in gebarentaal en een transcript via www.beeldspieker.nl. Hiermee onderstrepen de makers van de podcast het belang van beeldbeschrijving en is een inclusieve wereld een stapje dichterbij!

Escher in het Paleis

In de eerste twee afleveringen gaat Ferry in gesprek met Erik Kersten van museum Escher in het Paleis in Den Haag. Zij bespreken de optische illusies van M.C. Escher. De houtsneden ‘Relativiteit’ en ‘Ringslangen’ komen aan bod.

Te beluisteren via

De Podcast is vanaf maandag 14 juni te beluisteren via beeldspieker.nl, Spotify, Apple podcast en Google podcast. Ook de gebarentaal en het transcript zijn dan te vinden op de website Beeldspieker.nl. Elk week komen er een nieuwe afleveringen beschikbaar.

Scribit Pro heeft de podcast geproduceerd. De podcast is mede mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024