Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Leerlingen CSG Liudger maken voelpalen voor droomtuin voor acht jeugdige bewoners met een visuele en verstandelijke beperking.

 
“Een droomtuin”: dat is wat medewerkers van Visio al jaren voor de cliënten van Visio in Burgum in gedachten hadden. Leerlingen van de tegenover gelegen school voor voortgezet onderwijs CSG Liudger zijn uitgedaagd om hiermee aan de slag te gaan. Zij hebben zich met hulp van begeleiders van Visio verdiept in de belevingswereld van de slechtziende en blinde bewoners. Ze hebben bijvoorbeeld ervaren hoe het is als je slechtziend of blind door de tuin wandelt.
 

Voelpalen

Het idee ontstond om voelpalen te maken. Met voelpalen kunnen bewoners zelfstandiger de tuin door. De leerlingen hadden prachtige ideeën. Het is allemaal van begin tot eind uitgewerkt in plannetjes en de resultaten zijn heel bijzonder. Een leraar zegt: "Sommige ideeën zijn fenomenaal!” Er zijn bouwwerken gemaakt die met pvc-buizen op palen gezet kunnen worden. Een pipo met een toeter als neus, verschillende soorten fietsbellen aan een paal, complete bijenhuizen: er is van alles bedacht en gemaakt.
 

Participatie

Er zijn zo’n zestig leerlingen van CSG Liudger betrokken bij dit project. Zij hebben hun ideeën gedeeld met de medewerkers en afgestemd op de cliënten van Visio uit Burgum: een prachtig voorbeeld van participatie. Onder belangstelling van ouders, begeleiders, leerlingen, buurtbewoners en medewerkers van de gemeente gaan de bewoners van Visio vrijdag 25 april de voelpalen ontdekken, voelen en beleven.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024