Iedereen welkom! Dat wil het Rijksmuseum heel graag waarmaken. Maar lukt dat wel? Hoe word je als museum of andere culturele organisatie toegankelijk voor mensen met een beperking? Waar moet je beginnen?
Op weg naar een toegankelijk museum
Op de eerste dag van de Week van de Toegankelijkheid 2022 (3 oktober) organiseert het Rijksmuseum voor andere musea en culturele instellingen een congres over toegankelijkheid, met inspirerende sprekers en mooi performances. Verschillende facetten van toegankelijkheid worden besproken, zoals fysieke, inhoudelijke en sociale toegankelijkheid, en representatie, maar ook fondsenwerving. En je kunt de toegankelijke rondleidingen van het Rijksmuseum volgen, zoals een rondleiding voor mensen met dementie, een rondleiding voor blinde en slechtziende mensen en het museum ervaren in een beperkingenpak.
Hoe kwam Rembrandt aan zijn naamgebaar?
Op de congreswebsite kun je een voorproefje zien van wat het Rijksmuseum doet om ook mensen met een auditieve beperking kennis te laten maken met de kunst in het Rijksmuseum. In dit geval met Rembrandt. In het filmpje Gezichtsuitdrukkingen van Rembrandt vertelt rondleider Maaike Ferf Jentink in Internationale gebarentaal van alles over de schilderijkunst van Rembrandt, de meester van gezichtsuitdrukkingen. Ook legt ze uit hoe Rembrandt aan zijn naamgebaar komt. Nieuwsgierig? Bekijk het filmpje Gezichtsuitdrukkingen van Rembrandt op de congreswebsite.
Praktische informatie
Datum: 3 oktober
Tijd: 10.00 – 17.00 uur (vanaf 9.15 uur inloop met koffie, van 17.00 – 18.00 uur borrel)
Locatie: Rijksmuseum
Kosten: 65 euro
Meer informatie: congreswebsite Toegankelijkheid Rijksmuseum
Deelnemers aan het congres ontvangen na afloop de publicatie over toegankelijkheid in het Rijksmuseum.