Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Twee jongeren spelen aan tafel een gezelschapsspel

Timo Bink (20) zoekt een leuke, gezellige meid die graag spelletjes speelt. Daarom heeft hij zich ingeschreven bij ABCDate, een website voor mensen met een beperking die een relatie of vriendschap zoeken. De coronatijd was zwaar voor hem, vertelt hij aan een journalist van het AD. Daarom is hij blij dat hij nu weer nieuwe mensen kan ontmoeten.

ABCDate avonden corona-veilig

ABCDate organiseert ontmoetingsavonden voor ABCDate-leden. Die avonden zijn corona-veilig. Er worden spelletjes gedaan waarbij je 1,5 meter afstand kunt houden. De tafels staan zo dat je op 1,5 meter afstand van elkaar zit en het spelletje staat midden op tafel.

Naast de spelletjes aan tafel worden er ook soms spellen gedaan waarbij je niet aan tafel zit, bijvoorbeeld rollenspellen. Dan worden er op de grond hoepels gelegd op 1,5 meter van elkaar. Tijdens zo’n spel sta je in de hoepel en blijf je dus op veilige afstand van elkaar.

Je zorgorganisatie

Let op! Je kunt je niet zomaar aanmelden bij ABCDate. ABCDate werkt samenwerken met zorgorganisaties. Zorgorganisaties moeten zich aanmelden bij ABCDate (een licentie afnemen). Daarna kunnen hun cliënten die 18 jaar of ouder zijn en een verstandelijke beperking hebben gratis lid worden van ABCDate. Er doen inmiddels 21 zorgorganisaties mee aan ABCDate.

Op de website van ABCDate kun je opzoeken of jouw zorgorganisatie meedoet. De ontmoetingsavonden worden georganiseerd in een zorginstelling die meedoet aan ABCDate. ABCDate deelnemers van andere zorginstellingen zijn daar ook welkom. Zo leer je dus cliënten van andere zorginstellingen kennen.

Door de corona-maatregelen organiseren sommige zorgorganisaties nu tijdelijk alleen de ontmoetingsavond voor eigen cliënten. Bij andere zorgorganisaties mogen ook nog steeds cliënten van andere zorgorganisaties komen.

Ook online

En je kunt dus altijd online op zoek gaan naar nieuwe vrienden of een relatie. Op ABCDate kunnen deelnemers met elkaar chatten. Als je iemand anders wil ontmoeten, dan druk je op de knop ‘Nodig uit’. Zo kom je met elkaar in contact. Er gaat ook een mailtje naar de begeleiders, zodat zij op de hoogte zijn van de uitnodiging. Als de ander de uitnodiging accepteert, dan ontvangen de begeleiders een mail met de contactgegevens van elkaar. De begeleiding kan dan helpen bij het regelen van een ontmoeting.

Lees hier meer over hoe ABCDate

Artikel in het AD: Coronaproof daten voor mensen met een beperking: de ware ontmoeten tijdens een spelletje

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024