Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Het is bijna zover: volgende week maandag, 3 oktober, gaat  de Week van de Toegankelijkheid 2022 van start. Overal in het land zal een weeklang aandacht gevraagd worden voor toegankelijkheid.

Traditiegetrouw is de variatie in soorten activiteit groot, van vrolijk tot serieus: voorstellingen, stadswandelingen, rondleidingen, ervaringsparcours, prijsuitreikingen en workshops. Veel onderwerpen komen aan bod: natuur, cultuur, openbare ruimte, recreatie, sport en intranet.

Kortom, alles wijst erop dat het weer een geslaagde Week gaat worden.

Op openingsdag Week van de Toegankelijkheid al veel te doen

Direct al op de eerste dag is er van alles te doen. Een kleine greep uit de activiteiten van 3 oktober:

 • In het Ketelhuis in Amsterdam: films met Subcatch
  Films met ondertiteling voor doven en slechthorenden. Subcatch is een app waarmee een film ondertiteld wordt. Hiermee kunnen slechthorenden en doven beter film kijken. Het Ketelhuis vertoont voor elke film een trailer over de app en draaien films die toegankelijk zijn met Subcatch.
 • Trompenburg Tuinen & Arboretum: podcast ‘Trompenburg anders bekeken’.
  Beleef de pronkstukken van Trompenburg met alle zintuigen. Vanaf 3 oktober 10.12 uur online.
 • Expositie van Kunstuitleen de Verbeelding van ’s Heeren Loo
  Wethouder Karin Bijl opent deze expositie met kunstwerken van mensen met een verstandelijke beperking. In Cultura in Ede.
 • In het Rijksmuseum: congres over toegankelijkheid in het museum
  Voor culturele instellingen.
 • Bij Haag Atletiek: demonstraties van lopers van Running Blind en een goed gesprek met ervaringsdeskundigen
  Aftrap van de Week van de Toegankelijkheid met Running Blind Haag Atletiek. Met demonstraties van Running Blind en Frame Running en een goed gesprek over sociale toegankelijkheid.
 • In museum Ons’ Lieve Heer op Solder: virtueel meekijken
  Slecht ter been? Bezoek met CoVisit dit zeldzaam goed bewaard gebleven, maar niet goed toegankelijk, grachtenhuis virtueel. Visuele beperking? Doe mee aan de speciale zintuigelijke audiotour.
 • In Rotterdam: Houd de lijnen vrij
  Directeur Openbare Werken opent de Week in Rotterdam met het leggen van de tegel ‘Houd de lijnen vrij’.
 • In de bibliotheek van Hoogeveen: hoe is het om te leven met een beperking?
  Lopen met een blindegeleidestok. Een circuitje doen met een kinderrolstoel. De Speelotheek is aanwezig met voelmaterialen. En heel veel informatie over lezen met een beperking.
 • In het centrum van Helmond: ervaringparcours en schouwen
  Mensen kunnen een ervaringsparcours doen, spelen in een inclusieve speeltuin, fietsen met de duofiets. En hoe toegankelijkheid zijn de winkels en het museum?

Deze en alle andere activiteiten vind je in onze agenda Waar is wat te doen?

Estafettestokje: wij geven toegankelijkheid door

Nieuw dit jaar zijn de estafettestokjes. Bij de aftrap van de Week (bij Running Blind Haag Atletiek) zal Illya Soffer, directeur van Ieder(in), een eerste estafettestokje overhandigen aan Haag Atletiek. Onder het motto ‘Wij nemen het stokje over en zetten ons in voor toegankelijkheid’ zal het stokje tijdens de Week op verschillende plekken in het land opduiken.

Rijksmuseum, wethouders en …..

Een van de plaatsen waar het stokje ook zal opduiken, is in het Rijksmuseum. Op maandagmiddag organiseert het Rijksmuseum het congres Toegankelijkheid: vijf jaar op weg naar een toegankelijk Rijksmuseum. Daar zal Illya Soffer met het Rijks een stokje doorgeven aan aanwezige deelnemers met de vraag: ‘wat ga jij aan toegankelijkheid doen?’

Daarnaast hebben wethouders in Utrecht en Amsterdam laten weten een stokje in ontvangst te willen nemen en te laten zien hoe er in die gemeenten aan toegankelijkheid wordt gewerkt.

Waar duikt het stokje nog meer op? Houd de social media van de Week van de Toegankelijkheid in de gaten! Twitter, Facebook, Instagram: #WvdT2022, #WeekVanDeToegankelijkheid, #GewoonWelkom

Veel plezier en succes!

We wensen iedereen die de komende week met een of meerdere activiteiten aandacht vraagt voor toegankelijkheid veel plezier en succes.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024