Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Breed lachende jongeman achter computerscherm

Aandacht voor toegankelijkheid blijft nodig. Daarom is de Week van de Toegankelijkheid belangrijk. Steeds meer organisaties doen mee aan de Week. Daar zijn we blij mee, want een toegankelijke samenleving maak je samen. Gemeenten, ondernemers, culturele organisaties, natuurorganisaties, sportverenigingen, dienstverleners, lokale belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen: we nodigen iedereen van harte uit om mee te doen aan de Week van de Toegankelijkheid 2021.

Thema Week van de Toegankelijkheid 2021

Het is niet te voorspellen hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Daarom hebben we voor de Week van de Toegankelijkheid 2021 een thema gekozen waarmee je alle kanten op kunt, ook als de samenleving in oktober nog deels op slot zit. Het thema is: Uit en Thuis.

Als straks de coronamaatregelen versoepeld worden en we er weer op uit kunnen, dan willen we dat iedereen dat kan. Dus vragen we in de Week van de Toegankelijkheid aandacht voor fysieke toegankelijkheid. Maar thuis online mee kunnen doen, is en blijft net zo belangrijk; ook na corona. Daarom draait het in de Week van de Toegankelijkheid 2021 ook om digitale toegankelijkheid.

Wat kun je doen?

In de Week kun je aandacht vragen voor toegankelijke horeca, winkels, winkelstraten, theaters, parken, natuurgebieden, sportaccommodaties, festivals etc, maar ook voor de toegankelijkheid van online diensten of online ontspanning.

Ter inspiratie een paar voorbeelden van activiteiten die in eerdere edities van de Week georganiseerd zijn:

  • Laat blinde ervaringsdeskundigen demonstreren hoe zij met spraaksoftware hun weg vinden op websites van bijvoorbeeld de gemeente, een bank, de bibliotheek, een sportvereniging, een boekingswebsite of een willekeurige webwinkel.
  • Test de toegankelijkheid van een winkelcentrum, van de lokale horeca of van het openbaar vervoer in jouw plaats of regio. Nodig de pers hierbij uit.
  • Geef een online dans- of theatervoorstelling die ook voor mensen die blind of doof zijn een belevenis is.
  • Organiseer een ervaringsparcours en nodig hiervoor lokale politici uit. Laat hen zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel door het centrum te rijden of met een blindegeleidestok je weg te vinden naar winkels of het station.
  • Organiseer een symposium, bijvoorbeeld over digitale toegankelijkheid.
  • Test je gemeentewebsite op toegankelijkheid. In de toolkit Maak je gemeentewebsite toegankelijk vind je hiervoor tips en materiaal.
  • Bedenk een ludieke actie waarmee je aandacht trekt van de lokale media en lokale politici.

Heb je hulp nodig?

Wil je wel meedoen, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen? Neem contact met ons op. We helpen je graag op weg. Stuur een mail naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl.

Jouw evenement op de website en in onze nieuwsbrief

Weet je al wat je gaat organiseren? Meld je activiteit dan bij ons aan. We zetten je evenement in de agenda en op de activiteitenkaart. Met enige regelmaat lichten we aangemelde evenementen uit in een websitebericht en/of via onze sociale media.

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024