Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Dit jaar draait het in de Week van de Toegankelijkheid om digitale toegankelijkheid. Ook online volledig meedoen!

Om je te helpen bij het organiseren van een activiteit die past bij dit thema, biedt de Week van de Toegankelijkheid materiaal aan. Bijvoorbeeld een sneltest om de toegankelijkheid van websites te testen en een powerpoint-presentatie over webtoegankelijkheid.

Natuurlijk mag je ook een activiteit organiseren die niet over digitale toegankelijkheid gaat. Ook daarvoor vind je hier materiaal dat je misschien kunt gebruiken.

Aan de slag met digitale toegankelijkheid

Testen

Een van de activiteiten die je zou kunnen uitvoeren is het testen van de toegankelijkheid van websites bij jou in de buurt. Je kunt daarvoor gebruik maken van het materiaal uit de Toolkit Maak je gemeentewebsite toegankelijk. In deze toolkit vind je onder andere:

Ga voor meer informatie over deze testen naar de Toolkit Maak je gemeentewebsite toegankelijk – Wat heb je nodig?

Demonstratie

Je kunt ook een demonstratie geven over webtoegankelijkheid, bijvoorbeeld bij je gemeente.

Webinar

Ga je een webinar organiseren en wil je dat die voor iedereen toegankelijk is? Lees dan vooraf dit artikel van Stichting Accessibility over Inclusieve webinars

Aan de slag met fysieke toegankelijkheid

Organiseer je toch liever een activiteit over fysieke toegankelijkheid, bijvoorbeeld een schouw of een ervaringsparcour. Dat kan natuurlijk ook. Wat is schouwen?

Schouwlijst

Met een schouwlijst laat je zien hoe mensen met een beperking of een chronische ziekte de toegankelijkheid ervaren. De informatie die uit de schouwlijst komt, is een goede basis om in gesprek te gaan met ondernemers of de gemeente over verbeteringen.

De Federatie van Gehandicaptenorganisaties Limburg (FGL)/Toegankelijk Limburg heeft checklijsten voor het schouwen van openbare gebouwen en publieksvoorzieningen schouwen (bioscopen, stations, gemeentehuizen, warenhuizen of campings). Het zijn vrij uitgebreide lijsten. Wil je meer weten over de checklijsten? Neem contact op met FGL De FGL werkt momenteel aan een nieuwe website waarop de schouwlijsten gepubliceerd worden. Deze website komt in de loop van september 2021 online.

Voor het schouwen van uitgaansgelegenheden kun je ook deze korte 8 punten-Checklist Uitgaan gebruiken.

Logo Week van de Toegankelijkheid

Download logo Week van de Toegankelijkheid
Download logo Week van de Toegankelijkheid voor drukwerk

Vlaggen en spandoeken

Ook kun je bij ons vlaggen of een spandoek bestellen voor de Week van de Toegankelijkheid. Toezending is gratis als je jouw activiteit ook aanmeldt op deze website. Na afloop ontvangen we vlaggen en spandoeken wel graag retour. Ga naar  weekvandetoegankelijkheid.nl/gratis-promotiemateriaal-2 om dit te bestellen.

Heb je vragen over de materialen of heb je hulp nodig bij het organiseren van activiteiten? Neem dan contact op met de info@weekvandetoegankelijkheid.nl

 

Week van de Toegankelijkheid – 3 t/m 8 oktober 2022