Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Je bent helemaal vrij in het organiseren van een activiteit. Dit jaar is het thema van Week van de Toegankelijkheid Uit en Thuis. Organiseer je liever een activiteit rond een ander thema, dan kan dat natuurlijk ook. Waar het om gaat, is dat er aandacht komt voor toegankelijkheid.

Hieronder geven we een aantal ideeën voor een activiteit die je zelf kunt organiseren. Je kunt deze activiteiten ook combineren. Op deze pagina vind je materiaal dat je eventueel bij onderstaande activiteiten kunt gebruiken.

Kom je er nog niet uit, of wil je graag nog overleggen? Stuur ons gerust een e-mail: info@weekvandetoegankelijkheid.nl 

Wat kun je als belangenbehartiger doen in de Week van de Toegankelijkheid?

Activiteiten over digitale toegankelijkheid

 • Test de gemeentewebsite
  Test de toegankelijkheid van de gemeentewebsite. Je kunt dit eventueel samen met de verantwoordelijk wethouder en verantwoordelijke communicatiemedewerkers (hoofd publicatie) van de gemeente doen. Op de pagina Materialen vind je meerdere test die je kunt gebruiken. Meer tips en informatie vind je in de Toolkit Maak je gemeentewebsite toegankelijk – Wat kun je doen
 • Test met passanten in het openbaar verschillende maatschappelijke websites
  Organiseer een publieke test ‘Vind jij het online?’ en test hiermee in het openbaar de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de gemeentewebsite en eventueel ook andere websites van lokale organisaties (de bibliotheek, scholen, de vrijwilligers centrale, sportverenigingen etc).Zo’n publieke test kun je (afhankelijke van de corona-maatregelen) bijvoorbeeld organiseren in de bibliotheek of in de hal van het gemeentehuis. Of bij mooi weer voor het gemeentehuis of op een centraal plein.
 • Nodig de verantwoordelijk wethouder en/of verantwoordelijke communicatiemedewerkers (hoofd publicatie) van de gemeente uit om daarbij aanwezig te zijn. En informeer de lokale pers.De test kan uit een paar zoekvragen bestaan die door mensen met een beperking (visueel, laaggeletterd, beperkte handmotoriek ed) worden opgezocht. Betrek mensen uit je achterban. Maar je kunt natuurlijk ook willekeurige passanten betrekken.Voorbeelden van zoekopdrachten voor de test ‘Vind jij het online?’
  Website van de gemeente: Wanneer wordt het afval bij mij opgehaald? Vraag een parkeervergunning aan. etc
  Website van de bibliotheek: Reserveer een boek. Wanneer is de bibliotheek open? Kijk of het boek Het Diner van Herman Koch te leen is. Wat kost een abonnement?
  Website van de vrijwilligers centrale: Zoek vrijwilligerswerk dat je leuk lijkt. Waar is de vrijwilligers centrale? etc
 • Demonstratie navigeren met spraaksoftware
  Laat iemand met een visuele beperking een demonstratie geven hoe hij/zij met spraaksoftware door een website navigeert. Nodig mensen van de gemeente en van andere maatschappelijke organisaties uit die verantwoordelijk zijn voor de website van hun organisatie. Bekijk hiervoor deze tips
 • Bijeenkomst Kom je eigen website toetsen
  Organiseer een bijeenkomst met meerdere lokale maatschappelijke organisaties en laat ze allemaal hun eigen website testen met de zelfscan van thuiswinkel.org. Voer aansluitend een gesprek over de resultaten.
 • Debat Subsidie voor toegankelijk maken van mijn website
  Voer met de gemeente en meerdere lokale maatschappelijke organisaties een debat over de over de vraag: de gemeente zou subsidie moeten verstrekken voor het toegankelijk maken van mijn website (gemeente Utrecht verstrekt deze subsidie al).
 • Prijs voor meest toegankelijke website
  Organiseer, eventueel samen met de gemeente, een prijsvraag voor de meest toegankelijke website.
 • Organiseer een mini-symposium ‘Iedereen fijn online’
  Een aantal van bovenstaande activiteiten kun je ook samenvoegen in een mini-symposium. En maak eventueel gebruik van de informatie en tips uit de Toolkit Maak je (gemeente)website toegankelijk

Activiteiten over fysieke toegankelijkheid

 • Test de toegankelijkheid van de horeca in jouw gemeente.
 • Test de toegankelijkheid van de openbare ruimte in jouw gemeente.
 • Nodig lokale bestuurders uit voor een ervaringsparcour.
 • Organiseer een debat met lokale bestuurders en mensen met een beperking uit jouw gemeente of regio. Nodig ook de pers uit.

Wat kun je als gemeente organiseren in de Week van de Toegankelijkheid?

Activiteiten over digitale toegankelijkheid

 • Doe mee en speel Optimaal Digitaal in de Week van de Toegankelijkheid
  Interessant en belangrijk voor iedere medewerker van een overheidsorganisatie die te maken heeft met inclusie of met dienstverlening in het algemeen. Lees hier hoe je Optimaal Digitaal speelt als bordspel of online.
 • Gesprek met belangenbehartigers
  Organiseer een gesprek met het lokale gehandicaptenplatform of Adviesraad Sociaal Domein over de toegankelijkheid van de gemeentewebsite. Maak eventueel gebruik van de informatie en tips uit de Toolkit Maak je gemeentewebsite toegankelijk
 • Organiseer met andere gemeenten een symposium
  Organiseer met een aantal gemeenten in je regio of provincie een Digitaal symposium met onder andere workshops over digitale toegankelijkheid (wat is het, hoe werk je eraan?). Nodig ook ervaringsdeskundigen uit.

Algemeen

 • Organiseer met een aanbieder van kunst- en cultuureducatie een digitale toegankelijke voorstelling.
 • Organiseer met sportclubs, -verenigingen en yogascholen een inclusieve digtiale sportsessie.
 • Organiseer met een aantal organisaties een online festival, vergelijkbaar als wat Ieder(in) doet bij de opening van de Week van de Toegankelijkheid (informatie volgt), maar dan lokaal en in het klein.

Meld je activiteit aan

En weet je wat je gaat doen? Laat het ons dan even weten via dit aanmeldformulier. We plaatsen je activiteit op de activiteitenkaart en helpen je met promotie.

 

Week van de Toegankelijkheid – 3 t/m 8 oktober 2022