Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

theater met tolk

RTL Nieuws/EditieNL besteedt aandacht aan de inzet van doventolken bij theaterfestival Boulevard. Het komt steeds vaker voor dat er bij voorstellingen en evenementen een gebarentolk wordt ingezet, maar er is nog een wereld te winnen. ‘Neem toegankelijkheid vanaf het begin mee.’

Het festival is een voorloper in de cultuur als het gaat om toegankelijkheid. Op het rondreizende theaterfestival De Parade is bijvoorbeeld maar heel af en toe een tolk aanwezig en Soldaat van Oranje deed het eenmalig. Op grote festivals als Lowlands, Pinkpop en de Zwarte Cross zijn zelfs helemaal geen gebarentolken te vinden.

Wouter Bolier werkt bij Ieder(in) aan de Week van de Toegankelijkheid, hij is te zien in de uitzending van Editie NL. “Heel veel festivals vergeten dat ze moeten denken aan toegankelijkheid. Doven en slechthorenden hebben ook recht naar een voorstelling te gaan.” In de uitzending vraagt hij ook aandacht voor andere onderdelen van toegankelijkheid, die van belang zijn voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Het gaat daarbij om zaken als goede begaanbaarheid, geen drempels of obstakels en goede begrijpelijke informatie op websites, maar ook tijdens het evenement zelf.

De uitzending is via deze link bij RTL/EditieNL te zien.

Op de website van Theaterfestival Boulevard is te zien wat zij doen voor toegankelijkheid.

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024