Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

In Nederland hebben zo’n 1,7 miljoen mensen een gehoorprobleem. In veel restaurants overheerst herrie. Een "rustaurant" kan uitkomst bieden voor slechthorenden. Ook fijn voor mensen zonder een beperking, denkt Frank 

Faber. 

Slechthorenden kunnen door de slechte akoestiek, de achtergrondmuziek of het geluid uit keukenmachines of van het koffie-apparaat niet echt genieten van de sociale – en lekkere kanten – van uit eten gaan. 
Zij verstaan hun tafelgenoten slecht of het geluid ontregelt zelfs het zenuwsysteem. Dit laatste is vooral een problem voor mensen met een gehoorbeschadiging.  

Broeden

Dat kan echt anders, dacht Frank Faber, adviseur publieke dienstverlening. Na wat broeden kwam hij op het idee voor een ‘rustrestaurant’. Het is nog een plan, maar Faber wil er zo snel mogelijk mee aan de slag. Het rustaurant wordt geen doodstille plek, maar een aangename uitgaansgelegenheid die door slimme maatregelen veel minder lawaaiig is. En het eten gewoon goed.

Harde inrichting

"Het probleem met de meeste restaurants is dat de inrichting strak en glad zijn ingericht. Met harde materiaal waarop het geluid keihard resoneert", zegt Faber. Zonder muziek en met een aangepaste inrichting valt veel geluid af te vangen, met zachtere materialen aan het plafond, op de vloer of zelfs per tafel.

Keukenmachines in aparte ruimte

Faber: "En er moet een strakke geluidsscheiding komen tussen eetgedeelte en de plaats waar de keuken- en koffiemachines worden gebruikt." Het lijkt voor de hand te liggen, maar dat is het in de praktijk zeker nog niet.
Faber woont in Rotterdam, hij kent er de restaurants goed, maar hij weet geen restaurant dat echt ‘lawaai-arm’ is. Terwijl dat ook prettig is voor mensen zonder gehoorproblemen.

Natuuropnames

"Ik denk dat restaurants het vele geluid prima vinden, omdat gasten privacy ervaren als hun gesprekken niet door anderen kunnen worden gevolgd. Faber wil met deze psychologie in zijn plan rekening houden. ‘Heel simpel met eenvoudige afscheiding met bijvoorbeeld audiovisuele (natuur-)opnamen. Genoeg privacy, maar niet afgezonderd van elkaar."

Faber wil graag reacties op zijn rustaurant-plan. Is er behoefte aan? Heeft u ook ideeën, mail het hem: f.faber1@hetnet.nl

foto:

Gerard Koudenburg/Shutterstock.com

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024