Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Wat maakt voor jou een gemeente toegankelijk? Deze vraag stellen Eva Eikhout, Mari Sanders, Deborah Cameron, Zjos Dekker en Wirin Jewlal elkaar in de video waarmee ze de Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland aftrappen.

Iedereen kan meebepalen welke gemeente de titel wint. Na twee publieksrondes kiest een jury op 7 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, de uiteindelijke winnaar.

De verkiezing gaat niet alleen over fysieke toegankelijkheid. Het gaat ook over de mogelijkheden voor toegankelijk onderwijs, passend werk, de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, vrijetijdsbesteding en vervoer.

Beoordeel een gemeente

Vind je dat een bepaalde gemeente de titel Meest toegankelijke gemeente van Nederland verdient? Geef dan op de website MeestToegankelijkeGemeente.nl een beoordeling over die gemeente.

Je mag meerdere gemeenten een beoordeling geven. Bijvoorbeeld de gemeente waar je woont, waar je werkt, de gemeente waar je opgegroeid bent of de gemeente waar je vaak komt. Doe dat voor eind juni, want dan eindigt de eerste ronde van deze verkiezing.

Aftrap door ervaringsdeskundigen en makers op eigen YouTube-kanaal

Op het YouTube-kanaal van de verkiezing trapte een Superteam van makers en ervaringsdeskundigen de verkiezing af. Het Superteam bestaat uit Eva Eikhout, Mari Sanders, Deborah Cameron, Zjos Dekker en Wirin Jewlal.  In een video vertellen ze elkaar waarom toegankelijkheid voor hen belangrijk is en overhandigen ze de gouden envelop aan verschillende wethouders.

Bekijk hier de video Aftrap Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Superteam brengt verslag uit

Het Superteam gaat de komende maanden verslag doen van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De leden van het Superteam zijn allemaal talentvolle makers met een eigen rol tijdens de verkiezing. De een kan goed regisseren, de ander kan goed organiseren, weer een ander kan goed interviewen. Ook hebben ze allemaal een beperking, waardoor ze uit eigen ervaring weten waar deze verkiezing over gaat en waarom toegankelijkheid zo belangrijk is.

Samen brengen ze de verkiezing in beeld met video’s, artikelen en social media posts. Leer het Superteam kennen

Waarom de Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente

Het is 5 jaar geleden heeft Nederland het VN-verdrag Handicap geratificeerd. Sindsdien moeten overheden zich ervoor in te spannen dat mensen met een beperking of chronische ziekte gelijkwaardig kunnen meedoen. Gemeenten hebben hier een belangrijke rol in en zijn hard bezig.

Maar er is nog veel werk aan de winkel voordat alle gemeenten goed genoeg ingericht zijn voor mensen die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten, hersenletsel of een andere beperking hebben. Deze verkiezing is bedoeld om gemeenten te stimuleren bezig te gaan en bezig te blijven met toegankelijkheid voor iedereen.

Meer lezen over deze belangrijke verkiezing? Ga naar de website Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024