Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Een positieve benadering werkt vaak beter dan een negatieve. Waar in het verleden ontoegankelijke winkels, bedrijven en gemeenten aan de schandpaal genageld werden, was er in 2014 een geheel andere benadering te zien. Dit jaar werden er opmerkelijk veel prijzen uitgereikt. Niet alleen een goede reclame voor de betreffende instelling, maar ook nog eens een uitdaging voor degenen die de prijs niet kregen.

Wandelclub Olympia uit Soest krijgt geheime toegankelijkheidsprijs van LFB

De LFB deed een geheim onderzoek naar de toegankelijkheid van de clubs of verenigingen waar mensen met een verstandelijke beperking lid van zijn. De scores en de antwoorden van de leden werden vergeleken. Alle clubs en verenigingen kregen een voldoende en ze zijn allemaal ongeveer even toegankelijk. Maar er was één club die het meest eruit springt. De winnaar van de geheime toegankelijkheidsprijs van de LFB is wandelclub Olympia uit Soest.
Lees verder…

Hedilo best toegankelijke sportclub Bernheze

Schietsportvereniging Hedilo kreeg een oorkonde van Integraal Platform Gehandicapten (IPG) als best toegankelijke sportvereniging van Bernheze.
Het gehandicaptenplatform zocht naar verenigingen die onderscheidend zijn op het gebied van toegankelijkheid. Het criterium was: ‘behandel iedereen op gelijke voet’. Schietsportvereniging Hedilo stak daarbij duidelijk boven het maaiveld uit.
Lees verder…

Kanovereniging IJburg heeft beste idee voor toegankelijkheid

De wedstrijd Welkom bij de Club van Stadsdeel Oost in Amsterdam is gewonnen door Kanovereniging IJburg. Zij hadden het beste idee om hun club toegankelijker te maken voor mensen met een beperking: de helling wordt verbeterd zodat je er met een rolstoel zelfstandig af kunt rollen, en het toilet wordt verbreed.
De jury vond de plannen van de kanovereniging een goed voorbeeld van gezamenlijk denken om een probleem op te lossen. Daarnaast is het idee ook gericht op jongeren met een beperking, een doelgroep die nog te vaak wordt vergeten.
Lees verder…

Toegankelijkheidsprijs voor Museum Swaensteyn

De aanmoedigingsprijs ‘Toegankelijkheid’ van de Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg en MKB Leidschendam-Voorburg ging naar Museum Swaensteyn in Voorburg.
Het voormalige Stadsmuseum ontving de prijs omdat bij de recente verbouwing het museum voor iedereen – dus ook voor mensen met een beperking – toegankelijk is gemaakt. De prijs is gebaseerd op de ervaringen van ‘mysterie’-bezoekers. Ook gemeenteraadsleden waren bij deze bezoeken betrokken.
Lees verder,,,

Tandartsenpraktijk Meerzicht wint toegankelijkheidsprijs

Tandartsenpraktijk Meerzicht is in Zoetermeer de meest toegankelijke tandartspraktijk voor gehandicapten. De gemeente Zoetermeer heeft hiernaar onderzoek gedaan voor de Toegankelijkheidsprijs Zoetermeer 2014.
Goede toegang tot praktijken van tandartsen is juist nodig als het niet goed gaat, zoals bij een spoedgeval. Dat geldt voor patiënten met én zonder beperking. De jury lette niet alleen op rolstoeltoegankelijkheid, maar ook of er rekening is gehouden met mensen met een auditieve en/of visuele beperking.
Tandartsenpraktijk Meerzicht is niet alleen goed toegankelijk, maar ook is het personeel goed op de hoogte van de mogelijkheden om het bezoek aan de tandarts voor gehandicapten te vergemakkelijken.
Lees verder..

Toegankelijkheidsprijs voor restaurant De Schulpwei

De jaarlijkse toegankelijkheidswisselprijs van de Stichting Gehandicapten Wassenaar (SGW) is dit jaar naar een restaurant gegaan: De Schulpwei.
SGW onderzocht de toegankelijkheid van Wassenaarse restaurants. Is er een gehandicaptentoilet? Is er een entree met hellingbaan zonder trappen of hoge drempels? Hoe zwaar zijn de deuren? Hoeveel ruimte is er rond tafeltjes?
De Schulpwei kwam uit het onderzoek als beste naar voren. Bij een recente verbouwing hebben architect en eigenaar de toegankelijkheid meteen meegenomen.
Lees verder,,,

Amsterdamse Pluim

Maandag 15 december, tijdens het Sportgala Amsterdam, zal de Amsterdamse Pluim voor de zesde keer uitgereikt worden. De Amsterdamse Pluim is een prijs voor Amsterdamse sportorganisaties die het meest aansprekende sportaanbod hebben voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
Zes ervaringsdeskundigen uit verschillende doelgroepen gaan de genomineerde sportverenigingen bezoeken.
De Amsterdamse Pluim wordt georganiseerd door Cliëntenbelang Amsterdam samen met het Longfonds, Stichting De Omslag, MEEAZ, Reade en SportService Amsterdam.
Lees verder…

Wedstrijd: Welke Amsterdamse winkel is het meest toegankelijk?

En stadsdeel Amsterdam Centrum wil de meest toegankelijke winkel belonen en schrijft daarom een wedstrijd uit. Lees verder…

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024