Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Donderdag 21 juni kan iedereen in Leeuwarden ervaren hoe het is om blind te zijn. De korte voorstelling “Moord In De Prinsentuin” wordt namelijk live door een blindentolk beschreven. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het belang van audiobeschrijving bij theater en andere voorstellingen.  

Audiobeschrijving

Bij audiobeschrijving beschrijft een stem tussen de geluiden door wat er te zien is. Bijvoorbeeld wat er gebeurt, hoe de omgeving eruit ziet of hoe iemand kijkt. Bij films en televisie wordt dit van tevoren opgenomen. Bij live-audiodescriptie vertellen één of twee blindentolken ter plekke wat er te zien is; bijvoorbeeld bij (theater)voorstellingen en live evenementen zoals een voetbalwedstrijd. Blinden en slechtzienden horen dit via een hoofdtelefoon en hoeven zo niets te missen.

Bezoekers worden geblindeerd naar de zaal geleid, tijdens de voorstelling blijven de oogmaskers op. Zo worden de overige zintuigen helemaal benut. Na afloop vertelt blindentolk Hilbert over zijn werk. Aanmelden kan via

https://www.blindvoor1dag.nl/evenement/komthetzien

.

Deze activiteit vindt plaats in het kader van ‘Blind voor 1 dag’, een initiatief van het oogfonds. Er zijn deze dag nog meer uitdagingen te vinden door het hele land. Zo laat het Oogfonds Nederland dankzij een speciale simulatiebril ervaren hoe het is om een oogaandoening te hebben of zelfs helemaal blind te zijn. Kijk op www.blindvoor1dag.nl voor een totaaloverzicht van alle activiteiten.

Deze activiteit is onderdeel van het programma Leeuwarden-Fryslân 2018. , waarbij er het hele jaar door bijzondere voorstellingen te zien zijn in de stad. .

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024