Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

4 oktober 2023 - 10:00 - 12:00

Locatie

Borne gemeentehuis

Provincie

Overijssel

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Op locatie

Organisator


IN HET KADER VAN DE ‘WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID’

Wie doet er mee aan belevingsronde door Borne?

Van 2 tot en met 7 oktober is het de Week van de toegankelijkheid. In Borne organiseert de Stichting Ervaringsdeskundigen Handicap daarom volgende week woensdag en zaterdag een belevingsronde door het centrum van Borne om zelf te kunnen ervaren wat het belang van een goede toegankelijkheid is. De rondes vinden plaats van 10.00 tot 12.00 uur; Meyra stelt op beide ochtenden de hulmiddelen beschikbaar.

 

Ruim 3.000 Bornenaren met een beperking

In Borne zijn er ruim 3.000 mensen met een beperking. Daarvan zijn er bijna 2.000 ernstig beperkt in mobiliteit. Zij kunnen maar hele kleine stukjes lopen. En ze hebben een rollator, scootmobiel of rolstoel nodig. Zij lopen ook een groot risico om te vallen. Alleen al in Borne zijn er via de WMO 200 rolstoelen verstrekt. Ook zijn er bijna 1.000 mensen met ernstige problemen met zien, en enkele honderden mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Toegankelijkheid is van groot belang voor deze mensen. Maar toegankelijkheid is niet voor iedereen hetzelfde. In een rolstoel kom je andere problemen tegen dan wanneer je blind bent. Voor ‘gewone mensen’ is het lastig om in te schatten wat het betekent om te leven met een beperking. Om een kop koffie te drinken in een café, of om boodschappen te doen als je blind bent of in een rolstoel zit.

 

Woensdag 4 en zaterdag 7 oktober

De Stichting Ervaringsdeskundigen Handicap vindt het belangrijk dat de gemeente, horeca en winkeliers, maar óók de inwoners van Borne zelf ervaren hoe dit is. De wethouders Geerdink en Vermorken hebben, samen met enkele ervaringsdeskundigen, op 13 september al een rondje door het centrum gelopen. Op woensdag 4 oktober gaan ze hetzelfde rondje zelf ervaren. Zij beginnen in een (elektrische) rolstoel en daarna mogen ze dezelfde ronde met een speciale bril en een geleidestok lopen. De gemeenteraadsleden zijn uitgenodigd voor zaterdag 7 oktober. Ook de centrumondernemers ontvangen een uitnodiging.

Uiteraard is iedereen met een beperking ook van harte welkom om haar of zijn eigen ervaringen te delen met de wethouders en andere deelnemers. Aanmelden vooraf – via deskundigenhandicapborne@gmail.com – wordt op prijs gesteld.

Bron: Wie doet er mee aan belevingsronde door Borne? | Borne Boeit

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024