Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

12 oktober 2019 t/m 27 oktober 2019 - 00:00

Locatie

MuZIeum Nijmegen

Provincie

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Organisator


DE HERFST, ZONDER ZICHT

Het muZIEum kleurt het najaar, maar dan in het donker

 

De herfst wordt dit jaar tot leven gebracht in het donker. Naast een herfstvariant van de donkerbeleving ‘Een dag uit het leven van…’ en Expeditie ribbelroute, biedt het muZIEum in de herfstvakantie (12 t/m 27 oktober) ook een speciale herfstproeverij aan. Bezoekers proeven in het pikkedonker welk snoepgoed passend is bij het seizoen.

Verschillende belevingen

Hoe beleef je het najaar als je blind bent en de herfstkleuren niet kunt zien? Dat kunnen bezoekers zelf komen uitproberen in de donkerbeleving ‘Een dag uit het leven van …’. Deze beleving wordt in de herfstvakantie namelijk volledig omgetoverd tot herfstbeleving. Tijdens de buitenbeleving, Expeditie ribbelroute, krijgen bezoekers antwoord op de vraag hoe het is om slechtziend door het stadscentrum van Nijmegen te wandelen. Lukt het ze nog om de weg te vinden als het pad bezaaid is met natte bladeren? Alle rondleidingen worden gegeven door een gids met een visuele beperking, die onderweg zijn ervaringen deelt.

Herfstproeverij

Gedurende de herfstvakantie kunnen bezoekers hun beleving uitbreiden met een speciale herfstproeverij. Tijdens deze proeverij, onder begeleiding van een blinde of slechtziende gids, krijgen zij in het donker een aantal chocoladelekkernijen voorgeschoteld. Welke invloed heeft het donker op hun smaakpapillen en wordt eten hierdoor op een andere manier beleefd?

 

Het muZIEum

Het muZIEum is gevestigd in het stadscentrum van Nijmegen en is tijdens de schoolvakanties van maandag t/m zondag geopend van 9.30 t/m 17.00 uur. Bekijk de website voor meer informatie en reserveren muzieum.nl/herfstvakantie.

 

HET MUZIEUM

Het muZIEum biedt bezoekers een verrassende en unieke beleving. Zij worden ondergedompeld in een wereld waarin ze zelf ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. De verschillende belevingen maken bezoekers bewust van de barrières, maar ook van de mogelijkheden die een visuele beperking met zich meebrengt. Alle andere zintuigen staan op scherp. In het muZIEum zijn de rollen omgedraaid: de blinden leiden de zienden. Het is een kijkje in hún wereld, waardoor de bezoeker terugblikt op een onvergetelijke ervaring. Het muZIEum won de publieksprijs ‘Beste Uitje van Nederland 2017’ in de categorie ‘Musea en Cultuur’ van de provincie Gelderland en behaalde landelijk in diezelfde categorie de tweede plaats. Door de vakjury van de ANWB is het muZIEum in 2013 uitgeroepen tot ‘Meest Innovatieve Uitje van Nederland’ en behaalde het 6 jaar op rij de top 3 van de ANWB-publieksprijs ‘Leukste uitje van Gelderland’. Het muZIEum is elke dag geopend.

 

ADRES

Ziekerstraat 6B – 6511 LH Nijmegen – T. 024 – 200 10 50

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024