Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

4 oktober 2023 - 16:00 - 18:00

Locatie

Cultura Ede

Provincie

Gelderland

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Op locatie

Organisator

Gemeente Ede

Op 4 oktober gaat in de Week van de toegankelijkheid de documentaire Een podium voor Niels in première. Niels (24) uit Ede heeft Gilles de la Tourette, ADHD, autisme en een verstandelijke beperking, en vertrok in juni naar Berlijn om met TeamNL een podiumplek te bemachtigen tijdens de Special Olympics World Games 2023. 

Voor de documentaire Een podium voor Niels werd Niels gefilmd op zijn weg naar dit grootse sportevenement, om zo meer bewustwording te creëren voor mensen met een beperking. De documentaire geeft een kijkje in het leven van Niels, wat op het eerste gezicht op een heel normaal leven lijkt. Niels’ leven verliep echter verre van normaal en hij heeft al op jonge leeftijd veel tegenslagen moeten verwerken.

Na een zeer zware en moeizame bevalling ontwikkelde Niels zich als kind wel wat langzamer in vergelijking met zijn leeftijdsgenootjes, maar in eerste instantie leek er nog niet veel met hem aan de hand. Op 7 juni, de Europese Tourettedag vragen we met de campagne laat je niet beperken aandacht voor de talenten van mensen met Tourette.In de tweede klas van de basisschool begint hij echter vreemde bewegingen en geluiden te maken. Ook wordt hij opstandig en lijkt hij zelfs een beetje depressief. Het was het begin van een lang en intensief medisch traject. Uiteindelijk krijgt Niels op zevenjarige leeftijd de diagnose Gilles de la Tourette, ADHD en Autisme, en vanwege zuurstoftekort bij zijn geboorte komt daar later nog een verstandelijke beperking bij.

In het leven van Niels is niets vanzelfsprekend; vriendjes, school, sport, alles is één grote uitdaging. Als kind vond hij geen aansluiting bij leeftijdsgenootjes en werd hij veel gepest. Het liefst is hij dan ook omringd met gelijkgestemden die hem in zijn waarde laten, zodat hij, zoals hij zelf zegt, dan helemaal zichzelf kan zijn. Maar ook met mensen die in hem geloven, en hem stimuleren om te denken in mogelijkheden en de nadruk leggen op wat hij kan.

Denken in mogelijkheden

 Van 17 t/m 25 juni vond de Special Olympics (SO) World Games 2023 plaats in Berlijn. Niels was gekozen om met ParaHockey TeamNL, een samengesteld hockeyteam van MHC Ede, AMHC Amersfoort en MHC Castricum, Nederland te vertegenwoordigen in Berlijn. Hij wilde deze unieke kans in eerste instantie aan zich voorbij laten gaan, want zijn reactie op een uitdaging is meestal: “Nee, dat ga ik niet doen!” Maar zijn ouders en coaches wisten hem ervan te overtuigen dat hij het kan. Special Olympics Nederland is een sportorganisatie die mensen als Niels de kans geeft om te stralen op een podium. Een podium dat normaal gesproken niet snel voor ze is weggelegd en hen meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft.

Meer begrip omgeving

 De omgeving heeft grote invloed op hoe we ons mentaal ontwikkelen en op de uitdagingen die we aangaan in het leven. Met negatieve ervaringen, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, kun je een negatief zelfbeeld ontwikkelen. “Ik kan het toch niet” of “ik ben niet goed genoeg”, zijn gedachten die je dan vaak kunt hebben. Het is daarom erg belangrijk hoe andere mensen over je oordelen en je beoordelen. Jolanda, de moeder van Niels, hoopt met de documentaire op meer begrip van de omgeving voor mensen als haar zoon Niels, maar ook voor de ouders. Want zoals ze aangeeft: “Niet alleen het leven met een diagnose kan voor zowel het kind als de ouders best zwaar zijn, maar het onbegrip van de omgeving maakt het vaak vele malen zwaarder.”

Documentaire bekijken

Wil jij bij de première aanwezig zijn? Dat kan! De documentaire wordt vertoond op woensdag 4 oktober om 16:00 uur in Cultura, Ede in de Week van de Toegankelijkheid en duurt ongeveer 35 minuten. Deze middag wordt u aangeboden door gemeente Ede. De toegang is vrij voor publiek en iedereen is van harte welkom! Meld je wel even aan aan via: jolanda.van.den.berg@ede.nl
Programma:
16:00 uur: documentaire Een podium voor Niels
Na de documentaire wordt er tot 18:00 uur een drankje aangeboden.
Adres Cultura Ede
Molenstraat 45
6711 AW EDE
Bereikbaarheid & parkeren

Vanaf het NS station Ede-Centrum is het 2 minuten lopen naar Cultura. Vanaf het station Ede-Wageningen rijden er stadsbussen richting Ede Centrum. Aan de achterzijde van het gebouw is het Kuiperplein, waar mogelijkheid tot (betaald) parkeren is (na 18:00 uur gratis). Je kunt ook gebruik maken van de Q-Park parkeergarage Markt aan de Brouwerstraat 21a.

 

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024