Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

8 oktober 2020 - 14:30 - 17:00

Locatie

Elke Trein een Plee! Teken Mee!

Provincie

Gelderland

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Organisator


We roepen de gemeente Winterswijk op actie te nemen tegen de toiletloze trein in hun gemeente.

De provincie Gelderland heeft het voornemen om pas ná 2037/2042 te rijden met treinen met toilet op het traject Arnhem-Winterswijk (reistijd 1 uur en 5 minuten). Wij vragen de gemeente Winterswijk op te komen voor de belangen van de mensen die een toilet in de trein nodig hebben. Mensen met incontinentieproblemen kunnen niet reizen met een trein zonder toilet. Een op de vier mensen heeft buik en/of blaasproblemen. Zij hebben dringend in elke trein een toilet nodig om te kunnen reizen. Treinen zonder toilet zijn niet toegankelijk voor hen. In Winterswijk zijn de inwoners aangewezen op enkel toiletloze treinen.

Coronaveilige actie: Op donderdag 8 oktober verzamelen Sandra Gosseling en Greetje van Amstel (Actiegroep Treinen Met Toiletten / Pleeback en Ambassadeurs Toiletalliantie) handtekeningen: ‘Elke Trein een Plee, Teken Mee!’.

U kunt ons vinden bij het station in Winterswijk van 14.30 tot 16.30 uur. We zijn herkenbaar aan onze bolderkar, de rollen wc-papier, de actieborden en de po’s.Aan het eind van de middag gaan we naar het gemeentehuis om de handtekeningen aan te bieden aan het bestuur van de gemeente. Wij verzoeken de gemeente actie te nemen: de provincie Gelderland aan te sporen toiletten in te bouwen in de trein. ‘Het is noodzakelijk voor hun inwoners dat er een toilet is in de trein’.

De wethouder Mobiliteit, Mevrouw T. Zomer zal de handtekeningen in ontvangst nemen om 17.00 uur voor het gemeentehuis. Coronaveilig: buiten, met mondkapjes en met 1,5 meter afstand.

Petitie: Tevens zijn wij gestart met de online petitie : ‘Elke Trein een Plee! Teken Mee!’.

Deze petitie zal later aangeboden worden aan alle gemeenten langs de toiletloze lijn: Winterswijk, Aalten, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Montferland, Zevenaar, Duiven, Westervoort, Arnhem.

Tweede actie: Dit is onze tweede actie. In de gemeente Oude IJsselstreek heeft op 17 september burgemeester Otwin van Dijk (ook voorzitter Patiëntenfederatie Nederland) de actie ondersteund en onze verontwaardiging gedeeld.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024