Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

12 oktober 2019 - Hele dag

Locatie

Binnenstad Gouda

Provincie

Zuid-Holland

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Organisator


12 oktober: Evenement “Gouda, Niks mis mee!”
Ieder jaar wordt er landelijk een Week van de Toegankelijkheid gehouden om te laten zien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking net als iedereen mee kunnen doen.

De Week van de Toegankelijkheid is in 2019 van 7 t/m 11 oktober. Het motto van de Week is dit jaar ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt.’

Mensen met uiteenlopende beperkingen lopen helaas nog steeds tegen belemmeringen aan als ze net als hun vrije tijd naar eigen keuze willen invullen. Denk aan ontoegankelijke cafés, restaurants en festivals, onbegrijpelijke informatie op websites en personeel dat niet goed weet hoe ze kunnen meedenken met oplossingen voor mensen met een beperking of een chronische ziekte.

In het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid organiseren de GAB en de SOG (De samenwerkende ondernemers uit de Goudse Binnenstad) op 12 oktober het evenement “Gouda, Niks Mis Mee!”

Het wordt een dag vol activiteiten in de straten van de binnenstad, vol demonstraties, informatie, muziek, cabaret en plezier. Om te laten zien dat, door elkaar te ontmoeten, door met elkaar te delen je tot nieuwe ideeën en inzichten kan komen voor verdere samenleving.

Vrijwilligers uit heel Gouda werken eraan mee. Het feest is voor iedereen en van 10.00 tot 16.00 uur héél breed toegankelijk.

Programma:

Gouda, Niks Mis Mee! dag 12 oktober
Een cabaretier, een extreme sporter, een wethouder, een kinderburgemeester, nog een wethouder, een stadsdichter, muzikanten, vrijwilligers, restauranthouders, marktkooplui en winkeliers. Zaterdag 12 oktober werken ze allemaal samen aan de “Gouda, Niks Mis Mee!” dag. Een feestdag in de binnenstad voor iedereen, maar met speciale aandacht voor mensen met een fysieke beperking. Letterlijk en figuurlijk laagdrempelig, inclusief en ‘LOLSTOER’ toegankelijk.

Stoere rolstoel trucs
Stoer, zoals bijvoorbeeld extreme sporter Kees-Jan vd Klooster. Zitski, wakeboarden, alpineskiën op wereld- en olympisch niveau. Maar dezelfde extreme trucjes doet hij met zijn rolstoel en leert hij mensen in een rolstoel. Zaterdagmiddag laat hij er wat van zien op de Kop vd Kleiweg.

Cabaretier Vincent Bijlo
LOL, zoals cabaretier en schrijver Vincent Bijlo. Hij geeft 4 korte scherpe conferences op verschillende plekken in de stad. Om 11 uur in de Burgerhal, om 12:15 uur bij Samma op de Turfmarkt, 14:00 uur bij de Hobbyshop in de Groenendaal en om 15:15 uur in de Cheese Experience. Toegang gratis, wel op tijd binnen zijn anders sluiten de deuren.

De Wheelchair Mafia
LOL , STOER en serieus tegelijk zijn de mensen van de Wheelchair Mafia. Ze laten je op een grappige, serieuze manier ervaren wat het is om doof, blind of rolstoeler te zijn. Met hun confronterende T-shirts en vragen zullen ze elke voorbijganger aan het denken zetten.

Mensenrechtencollege
Toegankelijk en inclusief, daar gaan de speeches over in de Burgerhal van de wethouders Thierry van Vugt en Corine Dijkstra en Marjolein Swanenburg van het College voor de rechten van de Mens. En niet te vergeten onze eigen Goudse heldin Carla Weller van de GAB (Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking)!

Rolstoeldansen
Bijzonder zijn de demonstraties rolstoeldansen. Die vinden plaats aan de kop van de Turfmarkt en in de Nieuwe MarktPassage.

Muziek
Muziek wordt verzorgd door de bijzondere band ‘The Bridge’ (iedereenmuziek.nl) Zij worden o.a. gecoacht door, en werken samen met Candy Dulfer.

Koffie met gebaren
Lekker, zijn de heerlijke koffietjes die je kunt krijgen bij de Gebaarista. De uitdaging is wel om die met gebaren te bestellen. De Gebaarista’s vind je bij Doppio aan de sint Anthoniestraat en bij House of Goods aan de Lange Groenendaal. En lukt het met de gebaren, dan kun je altijd ook nog blind eten bij vd Berg aan de Lange Groenendaal.

Toegankelijke aanbiedingen
Extra toegankelijk en aantrekkelijk zijn veel winkels en marktkramen in de binnenstad met bijzondere
“Niks, Mis Mee Aanbiedingen” die alleen deze dag gelden.

Gouda, Niks Mis Mee! Eén groot feest

Kortom, Gouwenaren gaan elkaar ontmoeten, mensen met en zonder beperking, we ruimen misverstanden, vooroordelen en onwetendheid uit de weg op de leukste manier die je maar kunt bedenken: met een groot feest! Het wordt een dag vol activiteiten op diverse plekken in de binnenstad.

Kijk voor het hele programma bij Evenement Gouda, Niks Mis Mee op de facebookpagina Binnenstad
Gouda en de facebookpagina van de Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking: www.gabgouda.nl.

De Gouda, Niks Mis Mee dag is een initiatief van het Doe Platform van de SOG (Samenwerkende
Ondernemers Verenigingen) en de GAB (Goudse Adviesraad voor mensen met een beperking) en
mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Gouda en met steun van de GoudApot.

Informatie: info@ondernemersgouda.nl

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024