Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

4 oktober 2022 t/m 8 oktober 2022 - Hele dag

Locatie

Rijksmuseum van Oudheden

Provincie

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Op locatie

Organisator

Rijksmuseum van Oudheden

Nieuw voor mensen met visuele beperking.

Farao’s, piramides en hiërogliefen uit het oude Egypte ontdekken door te voelen, luisteren en ruiken kan nu in het Rijksmuseum van Oudheden met nieuwe gratis workshops en rondleidingen, die speciaal zijn gemaakt voor kinderen en volwassenen met een visuele beperking. Voor hen is een museumbezoek, dat doorgaans vooral draait om een visuele ervaring, niet vanzelfsprekend. Met de introductie van deze workshops en rondleidingen hoopt het Rijksmuseum van Oudheden een belangrijke stap te zetten in de toegankelijkheid voor juist deze groep mensen. Vooraf reserveren is noodzakelijk, via de Servicedesk van het museum: 071-5 163 163 of info@rmo.nl.

Rondleiding op afspraak

De rondleiding en de workshop duren 75 minuten en zijn gratis bij een bezoek aan het museum. Wel moet u verplicht reserveren: www.rmo.nl/blinden-en-slechtzienden.
Voor kinderen is ook het museumbezoek gratis.

Workshop ‘Beleef het oude Egypte’

Deelnemers gaan aan de slag met een tastbare replica van een farao-kroon, vergrote en voelbare hiërogliefen, potjes met geuren en een 3D puzzel van een piramide. Zo ontdekken ze samen met een ervaren museumgids van alles over de farao’s, mummies, piramides en de godenwereld van het oude Egypte.

De workshop is gemaakt voor kinderen (v.a. 10 jaar) en volwassenen met een visuele beperking en is ook te boeken voor een gemengde groep van zienden en slechtzienden. Een groep kan bestaan uit maximaal vier personen (excl. begeleiders).

Interactieve rondleiding ‘Tempels van Egypte’

Met handschoentjes aan mag er tijdens deze rondleiding van alles aangeraakt worden. Er wordt begonnen met een maquette van de tempel voor de Egyptische god, waar deelnemers al tastend en luisterend kennis kunnen maken met de indeling van een Egyptisch heiligdom: van de toegangspoort en het voorplein tot binnenin de tempel, waar het beeld van de god bewaard werd. De rondleider leidt de deelnemers vervolgens langs architectuur en godenbeelden in de Egyptische museumzalen en staat uitvoerig stil bij de echte 2000 jaar oude Egyptische tempel in de hal.

De rondleiding is gemaakt voor groepen van vier volwassenen met een visuele beperking en hun begeleiders en is ook te boeken voor een gemengde groep van zienden en slechtzienden.

Meer informatie: www.rmo.nl, facebook.com/Oudheden

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024