Datum/Tijd
7 oktober 2021 - 15:00 - 17:00Locatie
LCKAProvincie
UtrechtSoort activiteit (online en/of op locatie)
OnlineOrganisator
LKCAOverheidsinstanties en publiekrechtelijke instellingen zijn sinds 23 september 2020 wettelijk verplicht hun website digitaal toegankelijk te maken. Voor veel culturele instellingen geldt dat ook. Maar hoe doe je dat? Wat is digitale toegankelijkheid en voor wie is het belangrijk? Hoe kun je op eenvoudige manier zelf aan de slag, ook al heb je weinig middelen en tijd? Na dit LKCAtelier ben je helemaal op de hoogte.
Naast de wettelijke verplichting is digitale toegankelijkheid ook een van de basisprincipes van de Code Diversiteit & Inclusie. Vooral mensen die slechtziend, (kleuren)blind, doof, slechthorend en laaggeletterd zijn, kunnen niet gebruik maken van de mogelijkheden die de cultuursector online te bieden heeft.
Het belang van een zo goed mogelijk beschikbare digitale dienstverlening bewees zich sinds de komst van Covid-19 waarin fysiek contact niet of nauwelijks mogelijk was en we veel meer online leven. Met een katapult zijn we de digitale wereld ingeschoten om informatie en programmering online beschikbaar te stellen.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Met een toegankelijke website kan iedereen op een gelijkwaardige manier gebruik maken van de informatie die je via de website aanbiedt. Of je website toegankelijk is, hangt af van meerdere factoren. Is de informatie voor iedereen bereikbaar en begrijpelijk ongeacht eventuele beperkingen van je bezoeker? Denk aan een illustratieve grafiek zonder beschrijving, video zonder ondertiteling en kleurcontrast.