Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd

5 oktober 2023 - 15:00 - 16:30

Provincie

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Online

Organisator

LKCA

Dit jaar is het thema van de Week van de Toegankelijkheid ‘Toegankelijkheid loont’. Aansluitend op dit thema  organiseren we deze online bijeenkomst. Wat levert het op om je podium, gezelschap, museum of festival toegankelijk te maken voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking?

Als culturele organisatie wil je dat zoveel mogelijk mensen gebruik maken van je aanbod en diensten. Dat doe je onder andere door te investeren in toegankelijkheid. Je laat daarmee zien dat je inspeelt op de behoeften van verschillende doelgroepen. En je vergroot als culturele instelling daarmee je maatschappelijke impact. Andere voordelen zijn bijvoorbeeld dat je bijdraagt aan een inclusieve samenleving, dat je cultuurparticipatie onder mensen met een beperking bevordert, je toont aan dat je maatschappelijk betrokken bent en neemt je sociale verantwoordelijkheid.

Maar hoe zorg je ervoor dat je toegankelijk bent voor iedereen? En welke vruchten kun je nog meer plukken door te investeren in toegankelijkheid?

Wat kun je verwachten tijdens dit Atelier?

Tijdens het LKCAtelier komen enkele praktijkvoorbeelden aan bod:

  • Coralie den Adel, projectleider publieksverbinding en verantwoordelijk voor het toegankelijkheidsbeleid van Theaterfestival Boulevard, vertelt in dit LKCAtelier welke stappen het festival – gebaseerd op de ervaringen van hun bezoekers – heeft gezet.
  • Britt Gerhardt-Buursema en Tim Kroesbergen zijn dansers en ervaringsdeskundigen bij Stichting Dans+ en zetten zich in voor een inclusieve en diverse danswereld. Stichting Dans+ wil dat iedereen, ongeacht zijn/haar/diens fysieke, mentale of cognitieve gesteldheid, mee kan doen in de reguliere danswereld. Danslessen in elke dansstijl moeten ook toegankelijk worden voor mensen met een beperking.

Na beide presentaties gaan we aan de hand van stellingen en/of vragen met elkaar in gesprek.
We nodigen je uit om ook je eigen ervaringen met het thema ‘Toegankelijkheid loont’ te delen.

Voor wie?

  • Dit LKCAtelier is een must voor professionals in de cultuursector die binnen hun festival, museum, theater of gezelschap zelf (verder) aan de slag willen met toegankelijkheid, diversiteit en inclusie.
  • Met het oog op de komende verkiezingen is dit atelier ook interessant en aan te raden voor beleidsmakers.

Praktische informatie

LKCAtelier: Toegankelijkheid loont
Donderdag 5 oktober | 15.00 – 16.30 uur
Gratis online deelname, inschrijven wel verplicht. Meld je aan via de website

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024