Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

25 september 2019 t/m 31 december 2019 - 00:00

Locatie

Scheepvaartmuseum

Provincie

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Organisator


Uitnodiging: lancering Kidsproofplus.nl, 25/9 in Scheepvaartmuseum

 Kidsproof en het Gehandicapte Kind brengen toegankelijke uitjes in kaart op nieuw platform 

In welke speeltuin kun je terecht als je in een rolstoel zit? Waar vier je een leuk partijtje voor kinderen met en zonder handicap? In welk museum kan je gehandicapte kind gewoon meedoen? Binnenkort kun je met deze vragen terecht op de nieuwe website Kidsproofplus.nl, het meest complete overzicht van toegankelijke adressen voor vrijetijdsbesteding. De site wordt 25 september gelanceerd door kinderen met een handicap samen met minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Dat gebeurt van 15.00 tot 16.00 uur in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Veel speeltuinen, pretparken kinderboerderijen en andere uitjes zijn slecht toegankelijk. Dat is vervelend voor kinderen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten, een verstandelijke beperking hebben, blind zijn of autisme hebben. Zij staan daardoor vaak buitenspel, ook bij partijtjes en schoolreisjes. Maar gelukkig zijn er ook bestemmingen die w鬠rekening houden met hen. Die zijn voortaan makkelijk te vinden op Kidsproofplus.nl, waar honderden toegankelijke uitjes in Nederland in kaart zijn gebracht.

Kidsproofplus is een initiatief van het platform Kidsproof.nl en gerealiseerd met steun van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Susanne Frens is de drijvende kracht achter de website: “We hopen veel ouders van kinderen met een extra zorgbehoefte te inspireren om er samen op uit te gaan. In de buurt of net een beetje verder. Omdat het z?uk is om samen Nederland te ontdekken!”

 

Het Gehandicapte Kind is blij met de nieuwe website. Directeur Henk-Willem Laan: “Veel kinderen met een handicap missen contact met vriendjes. Ze kunnen niet met andere kinderen spelen omdat 9 van de 10 speelplekken onvoldoende toegankelijk zijn. Daardoor zijn ze vaak eenzaam. En het schaadt hun ontwikkeling want juist door samen te spelen, leren kinderen belangrijke lessen voor het leven. Bij de speelplekken op Kidsproofplus.nl kunnen kinderen met en zonder handicap elkaar leren kennen, samen spelen, vrienden maken.”

Susanne werd verrast tijdens haar zoektocht naar toegankelijke uitjes: “Het is mooi om te zien hoeveel speciale initiatieven er zijn en dat steeds meer kindvriendelijke locaties toegankelijk worden of toegankelijke activiteiten aanbieden. Met Kidsproofplus.nl stimuleren we ook andere locaties om toegankelijk te worden, zodat er steeds meer leuke uitjes bijkomen.”

Kidsproofplus.nl richt zich op ouders met kinderen tot 18 jaar met een handicap. Op de site kun je uitjes selecteren voor vijf doelgroepen: kinderen met een fysieke handicap, een zintuigelijke beperking, een prikkelgevoeligheid, een allergie en/of een verstandelijke beperking. Om het zoeken makkelijker te maken kun je ook filteren op provincie, leeftijd en soort activiteit. Naast uitjes vind je restaurants, clubjes, kinderfeestjes, overnachtingsadressen en (web)shops.

Op woensdagmiddag 25 september zal Kidsproofplus.nl gelanceerd worden door minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink samen met kinderambassadeur Robin (11) van het Gehandicapte Kind en andere kinderen. Dat gebeurt van 15.00 tot 16.00 uur in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Aansluitend is er een activiteit voor kinderen en een netwerkborrel voor volwassenen. Bent u erbij? Aanmelden kan via aanmelden@kidsproofplus.nl

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024