Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

7 oktober 2023 - 14:00 - 15:00

Locatie

ter hoogte van de Begoniastaat

Provincie

Gelderland

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Op locatie

Organisator

Stichting Doesburginitiatief

Kom 7 oktober ook naar de opening van de toegankelijke hellingbaan

In Doesburg is de afgelopen maanden door het Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) en de gemeente Doesburg gewerkt aan een toegankelijke hellingbaan naar de Oude IJsseldijk. Dit op verzoek van Stichting Doesburgerinitiatief, die looproutes met veel bankjes voor ouderen ontwikkelen. In de Week van de Toegankelijkheid wordt op zaterdag 7 oktober om 14.00 uur de helling aan de Koppelweg geopend, ter hoogte van de Begoniastaat in wijk De Ooi. U bent van harte welkom.

Projecten van WRIJ en Doesburg komen samen in een gezamenlijk project

Na een verzoek van vrijwilligersorganisatie Stichting Doesburgerinitiatief besloten Gemeente Doesburg en waterschap Rijn en IJssel om een aantal projecten rondom de helling in de wijk De Ooi samen te voegen. In het project komen actuele maatschappelijke ontwikkelingen samen: de klimaatverandering die vraagt om een openbare ruimte die grote hoeveelheden regenwater kan opvangen. En de vergrijzing die vraagt om meer aandacht voor de inrichting van de directe leefomgeving.

Wethouder Birgit van Veldhuizen: “Door samen te werken met WRIJ, hebben we voor onze mindervalide inwoners een stukje leefomgeving aangepast zodat het hen stimuleert om de deur uit te gaan, te bewegen en om anderen te ontmoeten. Daarnaast zijn koelteplekken en goede waterinfiltratie belangrijke thema’s voor Doesburg. Met dit project slaan we 2 vliegen in 1 klap.” Ook Antoinet Looman van WRIJ is het hier mee eens: “Dijken zijn van levensbelang en beschermen ons tegen hoog water. Daarom zullen we als waterschap ook in de toekomst blijven werken aan sterke dijken. Tegelijkertijd willen we een dijk ook kunnen beleven, willen we naar het water en het landschap kunnen kijken, willen we bijvoorbeeld de wind kunnen voelen als we op de dijk staan. Tot voor kort was dat niet weggelegd voor iedereen hier in Doesburg. Ik ben blij dat vanaf vandaag óók de inwoners met een beperking kunnen genieten van het uitzicht op deze dijk.”

Nieuwe wandelroute De Ooi door toegankelijke helling

Stichting Doesburginitiatief organiseert looproutes voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, met voldoende bankjes, die mooie plekjes in de buurt met elkaar verbindt. Initiatiefnemer Ben Kruk: “Wij vroegen de gemeente of het mogelijk was om de dijk bij De Ooi te betrekken bij een van onze looproutes. Om de dijk toegankelijk te maken voor onze doelgroep was de aanleg van een hellingbaan nodig. Daarmee zou ook een lang gekoesterde wens van Stichting Gehandicapten Raad Doesburg in vervulling gaan.” De nieuwe looproute, die het Burgemeester Keiserplein via de hellingbaan verbindt met de kruin van de Oude IJsseldijk en het speelterreintje aan de Koppenberch, wordt later dit jaar officieel geopend en krijgt de naam Dr. Carel Bakxroute. Vernoemd naar de inmiddels overleden Doesburgse huisarts.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024