Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

4 oktober 2023 - 15:30 - 17:30

Locatie

Van der Pekbuurt

Provincie

Noord Holland/Nederland

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Op locatie

Organisator

Arcam en New Pack

Wandel live mee tijdens de opening van een ‘podwalk’ die ook geschikt is voor wandelaars met een visuele beperking.

Voor wie blind of slechtziend is kan het moeilijk zijn om in de stad te navigeren, laat staan een architectuurtour te volgen. Met deze nieuwe audiowandeling krijg je, of je nu ziend bent of een visuele beperking hebt, een architectonische ervaring door de onlangs gerenoveerde Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord. De live tour en podwalk is bovendien rolstoeltoegankelijk.

Over de Podwalk

Voor wie is deze wijk ontworpen, door wie wordt deze vandaag de dag gebruikt en welke ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in dit stukje stad?

Voor antwoord op deze vragen nemen gidsen Vincent Bijlo en Thomas Schellens je mee op reis door de buurt en ontmoeten oude en nieuwe bewoners. Architect Bas van Vlaenderen vertelt ons architectonische achtergrondverhalen van deze bijzondere wijk. De buurt is een beschermd dorps- en stadsgezicht en het historische, dorpse karakter werd zo goed als mogelijk aangehouden tijdens de renovatie in 2015. Tot in detail is het oorspronkelijke straatbeeld in ere hersteld, te zien én te voelen aan onder meer de deuren, en de gemetselde tuinmuurtjes.

Als voorzitter van de huurdersorganisatie Van der Pekbuurt vertelt Bart Stuart over de renovatie van de woningen, horen we Debby Marchena over haar ervaringen in de buurt als slechtziende bewoner en krijgen we door ontmoetingen met verschillende inwoners van de wijk een klein inkijkje in ieders perspectief op dit stukje stad.

En, omdat Vincent blind is omschrijft Thomas aan hem wat er allemaal te zien is op de route. Hierdoor kunnen ook de blinde en slechtziende wandelaars een beeld krijgen van hoe dit prachtige ‘dorp in de stad’ eruitziet.

3D prints

De podwalk kan later dit jaar worden gevolgd door video’s in Nederlandse Gebarentaal-door Boaz Blume én in geschreven tekst. Er komen 3d-prints van gebouwen om te voelen voor blinden en slechtzienden. We zullen meerdere groepswandelingen organiseren met een live-gids, die ook de routes tussen de stoppunten voorziet van live audiodescriptie en wandelaars laat voelen aan gebouwen.

Praktische info

Opening Podwalk an der Pekbuurt

Datum: woensdag 4 oktober 2023
Tijd: start programma 15:30 uur | start wandeling 16.10 | einde wandeling 17.30 uur
Verzamellocatie: Buurthuis van der Pek, Heimansweg 33, 1031 TZ Amsterdam
Audio: Neem je eigen telefoon met werkend internet en oortjes of een koptelefoon mee om de wandeling te kunnen volgen.
Gegevens ten behoeve van de wandeling: Heb je een ticket gekocht? Vul dan het aanmeldformulier in voor alle benodigde gegevens en wij horen graag uw behoeftes met betrekking tot toegankelijkheid.

Routebeschrijving:

Tickets: €5,- inclusief 21% BTW

Tickets via arcam.nl

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024