Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

6 oktober 2023 - 13:00 - 15:00

Locatie

St. Maartensschool

Provincie

Zuid-Holland

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Organisator

Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg

In onze schoolworkshop laten we basisschoolleerlingen van groepen zeven en acht op een positieve en speelse manier ervaren hoe het is om een handicap te hebben. Deze dag komt ook wethouder Keus van de gemeente Leidschendam-Voorburg langs om dit te ervaren. De kracht van de workshop is, dat zij gegeven wordt door vrijwilligers met verschillende handicaps, die ondanks hun beperking, volop in het leven staan. Dat maakt indruk!

De leerlingen maken in groepjes kennis met verschillende handicaps. Zo is er een rolstoelparcours waarbij je ervaart hoe het is om je in een rolstoel voort te bewegen. Bij het groepje met een visuele beperking is er een hulphond aanwezig en wordt er o.a. geblinddoekt geoefend met de taststok. Bij andere groepjes wordt er geleerd hoe je, al dan niet met een hulpmiddel, dagelijkse handelingen kan verrichten met één arm, bijvoorbeeld de je schoenveters strikken of een appel schillen. Bij het groepje met een auditieve beperking kom je veel te weten over bijvoorbeeld liplezen en gebarentaal en hoe je rekening kunt houden met iemand die slecht hoort.

Aan het eind van de workshop komen we allemaal bij elkaar en mogen de leerlingen vragen stellen. De ervaring leert ons dat de kinderen van begin tot eind geboeid zijn en met hele leuke en goede vragen komen.

Door de workshop krijgen de leerlingen meer begrip voor de gehandicapte medemens. Dat verlaagt de drempel om op een natuurlijke manier met ze om te gaan. Daarnaast geeft de workshop de leerlingen hoop en vertrouwen dat je nooit bij de pakken neer hoeft te zitten.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024