Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

2 oktober 2023 - 13:00 - 13:30

Locatie

Leidseweg 25, voor de AH in Voorschoten

Provincie

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Organisator

gemeente Voorschoten

De geleidelijnen zijn gemaakt met ribbeltegels. De tegels liggen in de looprichting en kunnen waargenomen worden door te zien maar ook door te voelen. De tegels worden aangebracht bij:

– oversteekplaatsen

– bushalten en treinstation

– locaties waar natuurlijke gidslijnen ontbreken en toch veel visueel gehandicapten lopen.

Mensen die visueel gehandicapt zijn vinden hun route door natuurlijke gidslijnen te volgen. Dit zijn bijvoorbeeld de gevels van woningen of groenstroken. Als natuurlijke gidslijnen niet aanwezig zijn vertrouwen zij op geleidelijnen om hun weg te vinden op straat.

Het parkeren van fietsen of het plaatsen van obstakels zoals containers op geleidelijnen verstoort de looproute van mensen met een visuele beperking ernstig en brengt hen in gevaar. Deze acties kunnen ervoor zorgen dat ze hun oriëntatie verliezen en het risico lopen om tegen objecten te botsen of in gevaarlijke situaties terecht te komen.

Daarom is het essentieel dat iedereen zich bewust is van de betekenis en het belang van geleidelijnen. Als je je bewust bent van het bestaan van geleidelijnen, zorg er dan voor dat je deze paden vrijhoudt en respecteert, zelfs als je haast hebt of een snelle plek zoekt om je fiets te parkeren. Het is cruciaal om altijd rekening te houden met de behoeften en veiligheid van anderen, vooral van degenen die mogelijk extra ondersteuning nodig hebben bij hun dagelijkse verplaatsingen.
Een rondje door het dorp met iemand die slechtziend is, heeft geleerd dat er vaak obstakels op de geleidelijnen geplaatst worden. Daarom plaatsen Wethouder Schokker en Collin Eisema van het Adviesraad Sociaal Domein op maandag 2 oktober een tegel in het centrum om hiervoor aandacht te vragen.

Wethouder Schokker zegt: “Het is inderdaad van cruciaal belang om de geleidelijnen vrij te houden voor mensen met een visuele beperking. Deze lijnen zijn essentieel voor hen om veilig te navigeren in het verkeer en op openbare plaatsen. Dus, onthoud: houd de geleidelijnen vrij en help mee om de toegankelijkheid en veiligheid voor iedereen te waarborgen. Een klein gebaar van begrip en medeleven kan een groot verschil maken in het leven van mensen met een visuele beperking.”

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024