Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

5 oktober 2023 - 09:00 - 12:00

Locatie

Markt Leerdam

Provincie

Utrecht

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Op locatie

Organisator

VN Verdrag Klankbordgroep

Om meer bewustzijn te creëren op het gebied van toegankelijkheid in onder andere openbare ruimtes, organiseren medewerkers van de gemeente Vijfheerenlanden ervaringsparcours op de markt in Vianen, Leerdam en Meerkerk. Dit doen ze in de Week van de Toegankelijkheid, van 2 tot en met 7 oktober.

Rolstoel

“Er zijn veel zaken waar mensen zonder beperkingen nauwelijks over nadenken, maar die voor mensen met een beperking vaak een hele uitdaging zijn”, vertellen de initiatiefnemers. Daarom nodigen zij markbezoekers tijdens de Week van de Toegankelijkheid uit om in een rolstoel over de markt te gaan en zo te ervaren wat het betekent om een beperking te hebben.

Aldo Kivits van gemeente Vijfheerenlanden: “Het zal een leuke, maar met name ook een leerzame en confronterende manier zijn om mensen bewust te maken van hoe het is om te leven met een beperking.”

“We staan op woensdag 4 oktober op de Voorstraat in Vianen, op 5 oktober op de Westwal/ Kerkstraat in Leerdam en op 7 oktober op het Raadhuisplein in Meerkerk”, vervolgt Aldo.

Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in), een landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Tijdens de week wordt aandacht gevraagd voor mensen met een beperking. Toegankelijkheid betekent dat iedereen, en dus ook mensen met een beperking, volledig en volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor drie soorten toegankelijkheid: Fysieke toegankelijkheid, digitale toegankelijkheid en sociale toegankelijkheid. Het thema van dit jaar is ‘toegankelijkheid loont’.

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024