Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

1 oktober 2019 t/m 31 december 2019 - 00:00

Locatie

Van Gogh Museum Amsterdam

Provincie

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Organisator


Programmering Van Gogh Museum dit najaar 2019 Toegankelijkheid

 

28 sep                 Werelddovendag

1-8 okt                Week vd eenzaamheid

4 okt                    Nationale Ouderendag

7-11 okt              Week vd toegankelijkheid

10 okt                 World Sight Day (WSD)

3 dec                    Wereldgehandicaptendag

 

 

WANNEER WAT DOELGROEP
Vr 4 okt Workshop in museumatelier, thema: Oogsten (14.00-16.00) 70-plus
Vr 4 okt Outreach workshop op zorglocatie Cordaan, thema: Landschap & Kleur 70-plus
Za 5 okt VG op gevoel (14.30-16.30) = VOL Blinden en slechtzienden
Ma 7 okt Museumdag met extra begeleiding (ochtend/middag) 70-plus
Do 10 okt Multi-zintuigelijke rondleiding (13.00 NL, 14.00 ENG) Regulier publiek én blinden- en slechtzienden
Vr 11 okt Rondleiding in Nederlandse Gebarentaal -met stemtolk (13.00 + 14.00) Doven en slechthorenden
Do 24 okt Outreach workshop op zorglocatie Cordaan, thema: Landschap & Kleur 70-plus
Za 26 okt VG op gevoel rond Millet (14.30-16.30) Blinden en slechtzienden
Ma 28 okt Museumdag met extra begeleiding (ochtend/middag) 70-plus
Di 29 okt Outreach workshop bij OBA, thema: Landschap & Kleur 70-plus
Ma 4 nov Workshop in museumatelier, thema: Oogsten (14.00-16.00) 70-plus
Ma 18 nov Museumdag met extra begeleiding (ochtend/middag) 70-plus
Za 30 nov VG op gevoel rond Millet (14.30-16.30) Blinden en slechtzienden

 

 

Toelichting activiteiten

 

4 oktober 2019 Workshop Oogsten
Speciaal op Nationale Ouderendag op 4 oktober kunt u terecht voor een schilderworkshop in het museumatelier. De workshop is onderdeel van ons 70+ programma. Dit betekent kleine groepjes en extra begeleiding en voorzieningen.

De workshop is van 14:00 tot 16:00 uur. Kosten: toegang & workshop 10,- of gratis met een museumjaarkaart of stadspas.
Meer informatie en aanmelden (klikbare link: https://www.vangoghmuseum.nl/nl/bezoek-met-een-school-of-groep/activiteiten-voor-70-plus/workshop-oogsten-70)

Na uw aanmelding ontvangt u praktische informatie over uw bezoek.

 

4 november 2019 Workshop Oogsten

Ook op 4 november kunt u deelnemen aan de workshop ‘Oogsten’. Kijk door de ogen van een schilder naar de werken van Van Gogh. Na een introductie met koffie en thee in het museumatelier, leiden we u langs Van Gogh zijn belangrijkste landschapswerken. Hierbij wordt vooral op de techniek; kleuren, opbouw, compositie, penseeltechniek ingegaan. Wat wilde Van Gogh daarmee bereiken? Onder leiding van een kunstdocent maakt u een eigen schilderij, welke u na afloop mee naar huis neemt.

 

De workshop is van 14:00 tot 16:00 uur. Kosten: toegang & workshop 10,- of gratis met een museumjaarkaart of stadspas.

Meer informatie en aanmelden (klikbare link: https://www.vangoghmuseum.nl/nl/bezoek-met-een-school-of-groep/activiteiten-voor-70-plus/workshop-oogsten-70)

Na uw aanmelding ontvangt u praktische informatie over uw bezoek.

 

7 en 28 oktober, 18 november 2019 Museumdag 70+

Het Van Gogh museum organiseert dit najaar opnieuw museumbezoeken voor 70-plussers. Op maandag 7 of 28 oktober en 18 november kunt u in de ochtend of middag in alle rust en met volop begeleiding een bezoek brengen aan het museum.

U wordt opgewacht door onze gastheren en -vrouwen. U kunt bij aankomst op adem komen met een heerlijk kopje koffie of thee en iets lekkers erbij. Na een korte inleiding zal de groep zich opsplitsen om onder deskundige begeleiding op stap te gaan door het museum. U kunt deelnemen aan een ochtend- of middagprogramma, waarbij aan het einde nog voldoende tijd is om een bezoek te brengen aan de museumwinkel.

 

Meld u aan en maak (opnieuw) kennis met het leven en werk van Nederlands beroemdste kunstenaar.

Meld u direct aanhttps://www.vangoghmuseum.nl/nl/bezoek-met-een-school-of-groep/activiteiten-voor-70-plus/museumbezoek-met-activiteiten-70-plus (klikbare link: https://www.vangoghmuseum.nl/nl/bezoek-met-een-school-of-groep/activiteiten-voor-70-plus/museumbezoek-met-activiteiten-70-plus)

4, 24, 29 oktober 2019 Outreach workshop Landschap & Kleur

In samenwerking met partners uit zorg en welzijn organiseert het Van Gogh Museum workshops bij u in de buurt, bijvoorbeeld in een zorglocatie, bibliotheek of buurthuis. Met een mobiel atelier komen onze museumdocenten bij u op bezoek.

In de workshop Landschap & Kleur wordt aan de hand van drie landschappen verteld hoe Van Gogh met kleur een gevoel uitdrukte, een essentieel en constant element in zijn hele oeuvre. U gaat zelf aan de slag met pastelkrijt om een landschap uit de herinnering of uit dromen te tekenen. Als afsluiting wordt een expositie gehouden van het gemaakte werk en volgt een korte nabespreking.

Meer weten? Stuur een email naar ontmoet@vangoghmuseum.nl

 

10 oktober 2019 World Sight Day (NL)

In 2015 begon het van Gogh Museum met een speciaal programma voor blinde en slechtziende bezoekers: Van Gogh op gevoel. Door middel van een interactieve rondleiding en een aanraaksessie konden zij voor het eerst uitgebreid kennis maken met Van Goghs schilderijen.

Ter gelegenheid van World Sight Day op 10 oktober biedt het museum twee zintuigelijke rondleidingen aan, voor mensen met een visuele beperking maar vooral ook voor ziende bezoekers. Want naast het toegankelijk maken van de kunst van Van Gogh voor zoveel mogelijk mensen, vinden we het ook belangrijk bewustwording te creëren voor diegenen die niet zo vanzelfsprekend van kunst kunnen genieten.

Ervaar zelf hoe je je een beeld kan vormen van een schilderij zonder het te zien, hoe je met geur een plek kan oproepen en door materiaal te voelen beter begrijpt hoe Van Gogh werkte. Om 13.00 (Nederlands) en 14.00 uur (Engels), inschrijven en verzamelen bij de informatiebalie op de begane grond van het Rietveldgebouw. Duur 45 min. Aan deze rondleiding zijn geen kosten verbonden, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

10 October 2019 World Sight Day (ENG)

In 2015 the Van Gogh Museum introduced a special programme for blind and partially sighted visitors: Feeling Van Gogh. This programme includes an interactive tour and an opportunity to touch high-quality reproductions, so that these visitors can explore Van Gogh’s paintings in depth for the first time.

On 10 October the museum will celebrate World Sight Day with two multi-sensory tours, suitable for the visually impaired but intended mainly for our sighted visitors. That’s because it’s important to us not only to make Van Gogh’s art accessible to as many people as possible, but also to heighten public awareness of the obstacles to enjoying art that some people face.

Join us and find out how you can form an image of a painting without seeing it, how a fragrance can evoke the memory of a place, and what the feel of Van Gogh’s materials says about his working methods. The tours will begin at 13:00 (Dutch) and 14:00 (English) at the information desk on the ground floor of the Rietveld building. Please sign up there in advance. Length: 45 min. This tour is free of charge. The number of participants is limited.

11 oktober 2019 Rondleiding in Nederlandse Gebarentaal (met stemtolk)

Sinds 2016 heeft het Van Gogh Museum rondleiders in dienst die rondleidingen in hun moedertaal geven: Nederlandse Gebarentaal. Deze extra rondleidingen in de vaste collectie van het Van Gogh Museum zijn in het kader van de week van de toegankelijkheid. Er loopt een stemtolk mee voor de horende bezoeker.

Aanvang 13.00 uur. Inschrijven en verzamelen bij de informatiebalie op de begane grond van het Rietveldgebouw. Duur 45 min. Aan deze rondleiding zijn geen kosten verbonden, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

11 oktober 2019 Dutch Sign Language Tour (with interpreter)

Sinds 2016 heeft het Van Gogh Museum rondleiders in dienst die rondleidingen in hun moedertaal geven: Nederlandse Gebarentaal. Deze extra rondleidingen in de vaste collectie van het Van Gogh Museum zijn in het kader van de week van de toegankelijkheid. Er loopt een stemtolk mee voor de horende bezoeker.

Aanvang 14.00 uur. Inschrijven en verzamelen bij de informatiebalie op de begane grond van het Rietveldgebouw. Duur 45 min. Aan deze rondleiding zijn geen kosten verbonden, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

 

 

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024