Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

4 oktober 2022 - 19:00 - 20:00

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Provincie

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Op locatie

Organisator

AIR

Hoe ontwerp je een stad en gebouwen waarin iedereen zich welkom voelt en mee kan doen? AIR en Rotterdam Onbeperkt organiseren op 4 oktober een tour, interactieve lezing en panelgesprek over universeel ontwerp, inlevingsvermogen en een omgeving zonder drempels tijdens de Week van de Toegankelijkheid

Ervaar deze avond zelf hoe het is om je zintuigen beperkt te kunnen gebruiken. De avond start met een (optionele) zintuiglijke stadswandeling rondom het Museumpark, hiervoor kun je je apart aanmelden via deze link. Daarna trapt non-visuele ontwerper Simon Dogger de avond af in Het Nieuwe Instituut. Hij laat je deze avond ervaren hoe het is om niet te kunnen zien en gaat in op inclusieve ontwerpprocessen. Vervolgens voegen rolstoelarchitect Ed Bijman en kwartiermaker/architect Séverine Kas zich bij Simon voor een panelgesprek onder leiding van Funda Müjde

We nodigen in het bijzonder architecten, ruimtelijk ontwerpers, beleidsmakers en andere ruimtelijke professionals uit om deel te nemen aan deze avond.

Sprekers

Simon Dogger verloor zijn gezichtsvermogen tijdens zijn studie aan de Design Academy, maar maakte van zijn beperking een kracht. Hij gaat deze avond dieper in op inclusieve ontwerpprocessen aan de hand van zijn projecten in Huis Sonneveld en Design Beyond Vision.

Ed Bijman pleit als rolstoelarchitect voor het benutten van de creativiteit van architecten in het werken aan een toegankelijke omgeving. Hij kwam zelf in een rolstoel terecht en ontwikkelde een andere ontwerphouding.

Séverine Kas adviseert binnen de culturele sector, van bewustwordingsworkshops tot advies over voelmaquettes. Ze doet dit vanuit haar achtergrond als architect, maar ook als ervaringsdeskundige: ze heeft het Usher-syndroom, waardoor ze langzaam doof en blind wordt; ook wel doofblind genoemd.

Funda Müjde is cabaretière, presentatrice, columniste en actrice. Ze liet zich niet ontmoedigen toen ze in een rolstoel belandde en benadert het thema van deze avond met kwetsbaarheid én humor.

Tickets & programma

Tickets voor de tour en het aansluitende avondprogramma zijn gratis en los te boeken via de links hieronder. Let op: de capaciteit van de wandeling is beperkt.

19:00 – 20:00 Zintuigelijke Stadstour (optioneel)
20:00 – 21:30 Interactieve lezing Simon Dogger + panelgesprek + afsluitende borrel

Praktisch

Programma: De Toegankelijke Stad
Datum: 4 oktober 2022
Locatie lezing & startlocatie tour: Het Nieuwe Instituut

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024