Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd

7 oktober 2019 t/m 31 december 2019 - 00:00

Locatie

Rotterdam CS

Provincie

Zuid-Holland

Soort activiteit (online en/of op locatie)

Organisator


We bieden samen met Rotterdam Onbeperkt een zestal toegankelijke stadswandelingen aan. We hebben een wandeling die leuk is voor blinden en slechtzienden, of mensen die eens willen beleven hoe het is om de stad te ontdekken met een zichtbeperking. En een wandeling voor doven waar een gebarentolk bij aanwezig is. Mocht je geen gebaren kennen dan kun je ook mee, de gebarentolk zal vertalen en leert je ook een paar gebaren.

Heb je wel zin in een zinnenprikkelende wandeling, stuur dan een mail aan event@mikxs.nl, geef hierin aan met welke wandeling je mee wilt en met hoeveel personen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang. Je hebt keuze uit de hieronder vermelden data en wandelingen. Ter promotie van de week van de Toegankelijkheid, zitten er deze week geen kosten verbonden aan de wandelingen.


Gebarenwandeling

Planning
Maandag 7 oktober van 9.30 – 11.00
Woensdag 9 oktober van 9.30 – 11.00
Vrijdag 11 oktober van 9.30 – 11.00

Locatie
Start en eindpunt – Centraal station Rotterdam, bij de bankjes ter hoogte van de Starbucks

Deze unieke stadswandeling langs de ontstaansgeschiedenis van de dovencultuur in Rotterdam brengt u niet alleen terug naar een tijd waarin doof zijn en het communiceren in gebaren uit den boze was.
Het vertelt een uniek verhaal over hoe de dovengemeenschap in Rotterdam groeide en in de oorlog slachtoffer werd van het bombardement waarbij een groot deel van de stad werd verwoest.
Tijdens de wandeling wordt u meegenomen in de dovenwereld en maakt u kennis met de gebarentaal. Uw gids is slechthorend of doof en zal worden begeleid door een gebarentolk en/of schrijftolk ter ondersteuning bij de communicatie. Ook u zult uw eigen handjes moeten laten wapperen*.

(* wapperen is de term die gebruikt wordt voor mensen die in gebarentaal met elkaar spreken en daarbij hun handen continue bewegen; wapperen)

Zintuigenwandeling

Planning
Maandag 7 oktober van 13.00 – 14.30
Dinsdag 8 oktober van 11.00 – 12.30
Woensdag 9 oktober van 13.00 – 14.30 (vol)

Locatie
Start en eindpunt Station Rotterdam Blaak, aan de voet van de ronde overkapping (marktzijde)

Een stad kan tot leven komen zonder dat die je die kan zien. Door je ogen te sluiten en te luisteren naar geluiden van de stad, de verhalen bij een trekpleister of zelfs de geuren op een bepaalde plek op te snuiven, zorgen dat je een beeld gaat vormen van je omgeving. Zo ervaar je opeens de rust van het drukke centrum en ontdek je dat er naast een visuele wereld nog veel meer te beleven is in de stad. Een mooie wandeling dus voor blinden en slechtzienden.

Met behulp van simulatiebrillen** kunnen ook zienden voor even in hun wereld stappen. Naast de gids zullen er begeleiders meelopen om de groep veilig door de stad te begeleiden want als je niet zo goed kan zien, zal je ook ervaren hoe lastig het is om je te verplaatsen door de stad.

Groot, groots en klein: een wandeling van het Blaakse bos naar het Bommelding, via de Rotterdamse Sixtijnse kapel naar de Laurenskerk. Dit alles begeleid met verhalen, ruiken en voelen.

(** het dragen van de simulatiebrillen is niet verplicht maar zorgt wel voor een betere beleving van de stadswandeling, de brillen zullen dan ook vrijblijvend worden aangeboden)

Rotterdam Onbeperkt is een project/programma van de gemeente Rotterdam om invulling te geven aan het VN verdrag voor mensen met een beperking en vraagt aandacht voor toegankelijkheid in de breedste vorm. Deze wandelingen in de week van de toegankelijkheid zijn (mede) mogelijk gemaakt door Rotterdam Onbeperkt.  

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024