Het Oerol festival op Terschelling is lerende om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken. Het festival begint op 10 juni. Het laatste weekend van 17 t/m 19 juni dopen ze om tot een focusweekend ‘Visuele Taal’ met extra veel voorstellingen die voorzien zijn van een tolk Nederlands Gebarentaal of schrijftolk.
‘Language no problem’
Om overzicht te bieden, heeft Oerol in hun programmapagina een filter ‘toegankelijkheid’. Deze filter geeft inzicht in de toegankelijke programma’s die rekening houden met verschillende soorten beperkingen, zoals fysieke, auditieve of visuele beperkingen. Zo kan je bijvoorbeeld filteren op ‘language no problem’. Je ziet dan voorstellingen die weinig of geen gesproken taal bevatten. Muziek of visuele presentatie spelen in deze voorstellingen een grote rol. Maar ook kan je bijvoorbeeld filteren op ‘rolstoelgebruiker’, ‘met schrijftolk’ of ‘blind/slechtziend’. Zo is er voor ieder wat passends.
Toegankelijkheid
Tijdens het festival besteedt Oerol ook veel aandacht aan rolstoeltoegankelijkheid en mensen die slecht ter been zijn. Hoewel Oerol in een duinachtige omgeving plaatsvindt, denkt de organisatie graag mee over toegankelijke routes of vervoer naar voorstellingen. Ook zijn overal aangepaste toiletten en is begeleiding ook welkom op het festival.
Lerende of niet, het is duidelijk dat Oerol al heel goed bezig is om hun festivalprogramma zo toegankelijk en inclusief mogelijk te maken. Een erg mooi voorbeeld voor andere festivals.
Routekaart toegankelijke festivals
Waar moet je allemaal aan denken als je je festival of evenement echt voor iedereen toegankelijk wil maken? Het Themanetwerk Festivals en Evenementen van de Coalitie voor Inclusie ontwikkelde hiervoor een routekaart. Maak daar gebruik van!