Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

In Nederland zijn veel mensen lid van een vereniging. Dat lijkt vanzelfsprekend maar als je een beperking hebt, is het soms lastig om mee te draaien. Als je dan ook nog een geleide- of assistentiehond meeneemt naar het zangkoor, de boetseercursus of de zwemclub, dan merk je dat lang niet alle verenigingen daar meteen voor open staan.

Door Anneloes Tuithof van KNGF Geleidehonden

Vaak is er bij verenigingen sprake van onwetendheid. Mensen vragen zich af of zo’n geleidehond het gebouw wel in mag, wat er verwacht wordt van de andere leden, of de hond overlast veroorzaakt, et cetera.

De hond is nodig

Deze zorgen nemen wij graag weg, want ze zijn onnodig. Een blindengeleide- of assistentiehond geeft zijn baas veel bewegingsvrijheid. Voor iemand die blind is, kan het ontzettend inspannend zijn om zelfstandig van A naar B te komen. Een blindengeleidehond maakt dit veel gemakkelijker en zorgt ervoor dat de baas mobieler wordt. Zonder hond is het voor een blinde soms vrijwel onmogelijk om lid te zijn van een club, want het is dan veel lastiger er te komen.

Voor iemand met een assistentiehond is het essentieel dat zijn hond mee mag naar de club. De hond helpt zijn baas bijvoorbeeld met dingen van de grond oprapen. Superhandig als je je potlood laat vallen tijdens de tekencursus! Het is dus belangrijk voor geleidehondenbazen dat hun speciale viervoeter welkom is.

Gehoorzame en sociale honden

Het toelaten van een geleide- of assistentiehond vraagt niets bijzonders van de vereniging, als de hond maar een rustig ligplekje heeft, vlakbij de baas. En een bak water. Geleidehonden zijn gehoorzame, sociale honden die zich prima gedragen in openbare gelegenheden. Dus daarover hoeft niemand zich zorgen te maken. Het is handig om te weten dat geleide- en assistentiehonden – ook van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) – in principe overal mogen komen waar wij zelf allemaal ook mogen komen. U overtreedt dus geen regels als de geleidehond door de kantine loopt.

De geleidehondenbaas kan over dit alles zeker meer vertellen aan uw leden, alvorens van start te gaan als nieuw lid! Meer weten over speciaal opgeleide honden? Neem dan een kijkje op www.geleidehond.nl

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024