Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Harmonie Orkest Vleuten won dit voorjaar de Toegankelijkheidsprijs 2015 van de gemeente Utrecht. We spraken met Corine Toussaint van deze muziekvereniging.

Harmonie Orkest Vleuten ziet het winnen van de Toegankelijkheidsprijs als erkenning voor het feit dat ze ‘goed bezig zijn’ als vereniging. Het mooie is dat ze het zelf niet als iets heel bijzonders zien dat ze zo open staan voor mensen met een beperking: ‘Bij onze vereniging is iedereen gewoon welkom. Samen plezier maken, samen musiceren staat voorop. Het was voor ons een eyeopener om te merken dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is voor verenigingen om rekening te houden met de mogelijkheden van mensen met een beperking.’

Goede structuur bij repetities
Harmonie Orkest Vleuten vindt toegankelijk zijn belangrijk. Het orkest wil er niet alleen voor zorgen dat de concerten van hun vijf orkesten voor iedereen toegankelijk zijn. Maar ook dat mensen met verschillende soorten beperkingen orkestlid kunnen zijn. Touissant geeft een paar voorbeelden: ‘We zorgen voor een goede structuur bij het repeteren. Zo kunnen kinderen voor wie zo’n houvast noodzakelijk is, bij ons gewoon meedoen. En we hebben ooit een van onze saxofoons zo aangepast voor een orkestlid dat die, ondanks het verlies van een deel van zijn vinger, gewoon bij het orkest kon blijven spelen.’

Aanmoediging
Het winnen van de prijs is een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan. Het orkest wil nu een stapje extra zetten via een samenwerkingsproject met onder meer Stichting Skyway en PM Dance. Die twee richten zich respectievelijk op samenwerking tussen doven en horenden en de combinatie van kinderen van speciaal en regulier onderwijs bij dans. Harmonie Orkest Vleuten wil met hen onderzoeken hoe ze voor de doelgroepen van Stichting Skyway en PM Dance Samen een bijdrage kan leveren in hun activiteiten voor mensen met en zonder beperking.

Mooie muziek maken
Het toegankelijkheidsbeleid van Harmonie Orkest Vleuten doet niets af aan het niveau van musiceren. Zo heeft het A-orkest hoge ambities op landelijk niveau. In Vleuten wordt al met al zichtbaar gemaakt hoe gezelligheid, sociale contacten en open staan voor iedereen prachtig samengaan met mooie muziek maken.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024