Voorafgaand aan een voorstelling een beschrijving krijgen van het decor en de kostuums. En ook alvast de stemmen van de acteurs horen. Het is een van de extra stappen die Het Nationale Theater zet om een theatervoorstelling voor slechtziende theaterbezoekers tot een veel mooiere beleving te maken. Een bezoeker: “Je maakt het zoveel meer mee dan als je alleen op het geluid moet afgaan.”
Inspiratie voor andere theaters en gezelschappen
In 2018 startte het Het Nationale Theater met HNTonbeperkt om hun voorstellingen toegankelijker te maken. HNTonbeperkt werkt nauw samen met Bartiméus Fonds, HandicapNL, experts en ervaringsdeskundigen. Inmiddels hebben ze veel kennis opgedaan.
Het Nationale Theater deelt deze kennis nu met andere theaters en gezelschappen. Op hun website zijn twee inspiratiepagina’s te vinden; een pagina met kennis over theaterbezoek van mensen die doof of slechthorend zijn en een pagina over mensen die blind of slechtziend zijn.
Toegankelijke voorstellingen in het najaar
In het najaar presenteert HNTonbeperkt diverse voorstellingen met gebarentolk, blindentolk en/of audiodescriptie.
- 3 oktober: De alles komt goed zondagmiddagshow – Peter Heerschop | met twee tolken NGT en twee schrijftolken.
- Tijdens de Herfstvakantie is er een werkplaats die toegankelijk is voor kinderen die doof en slechthorend zijn. De werkplaats wordt gegeven door een dove theaterdocent en een horende theaterdocent.
- 16 oktober: Hotelhierwaardaar (8+) – Het Filiaal | met tolk NGT.
- 22 oktober: Hans & Griet (8+) – De Toneelmakerij | met audiodescriptie van Stichting Komt het Zien!
- 26 oktober: Zenuwslopend | Ilse Oostvogel, Zuidelijk Toneel | Voorstelling over MS, gespeeld door mensen met MS. | met rustruimte.
- 10 november: 8:Methamorphosis – NB projects | met audiodescriptie van Stichting Komt het Zien!
- 17 november: Kasimir&Karoline – Toneelschuur Producties | met NGT door dove performer.
- Vrijdag 26 en 17 november: Yerma – Het Nationale Theater | met geïntegreerde audiodescriptie.
- 12 december: 76 – Herman van Veen | met rustruimte in de Koninklijke Schouwburg en prikkelarm ontvangst.
Opening van de Week van de Toegankelijkheid
Het Nationale Theater heeft zichzelf een uitdagende vraag gesteld: kunnen de voorwaarden waaraan een voorstelling voor mensen met een beperking moet voldoen (zoals tolk en audiodescriptie), ook een inspiratie zijn om anders te kijken naar het maakproces van een voorstelling?
Nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag en naar wat het Het Nationale Theater nog meer doet om voorstellingen voor iedereen te maken? Kom dan kijken en luisteren naar de officiële opening van de Week van de Toegankelijkheid. Het Nationale Theater is een van de organisaties die meedoet aan de online opening op 4 oktober (via livestream, vanaf 12.00 uur, meer informatie over het programma van de opening volgt binnenkort).