Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Voorafgaand aan een voorstelling een beschrijving krijgen van het decor en de kostuums. En ook alvast de stemmen van de acteurs horen. Het is een van de extra stappen die Het Nationale Theater zet om een theatervoorstelling voor slechtziende theaterbezoekers tot een veel mooiere beleving te maken. Een bezoeker: “Je maakt het zoveel meer mee dan als je alleen op het geluid moet afgaan.”

Inspiratie voor andere theaters en gezelschappen

In 2018 startte het Het Nationale Theater met HNTonbeperkt om hun voorstellingen toegankelijker te maken. HNTonbeperkt werkt nauw samen met Bartiméus Fonds, HandicapNL, experts en ervaringsdeskundigen. Inmiddels hebben ze veel kennis opgedaan.

Het Nationale Theater deelt deze kennis nu met andere theaters en gezelschappen. Op hun website zijn twee inspiratiepagina’s te vinden; een pagina met kennis over theaterbezoek van mensen die doof of slechthorend zijn en een pagina over mensen die blind of slechtziend zijn.

Toegankelijke voorstellingen in het najaar

In het najaar presenteert HNTonbeperkt diverse voorstellingen met gebarentolk, blindentolk en/of audiodescriptie.

Opening van de Week van de Toegankelijkheid

Het Nationale Theater heeft zichzelf een uitdagende vraag gesteld: kunnen de voorwaarden waaraan een voorstelling voor mensen met een beperking moet voldoen (zoals tolk en audiodescriptie), ook een inspiratie zijn om anders te kijken naar het maakproces van een voorstelling?

Nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag en naar wat het Het Nationale Theater nog meer doet om voorstellingen voor iedereen te maken? Kom dan kijken en luisteren naar de officiële opening van de Week van de Toegankelijkheid. Het Nationale Theater is een van de organisaties die meedoet aan de online opening op 4 oktober (via livestream, vanaf 12.00 uur, meer informatie over het programma van de opening volgt binnenkort).

HNTonbeperkt

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024