Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

'Ja, natuurlijk hebben we een gehandicaptentoilet ons restaurant', kreeg Kees te horen toen hij het restaurant belde om te reserveren. Hij wilde het zeker weten, want met zijn rolstoel is hij er afhankelijk van. De beschikbaarheid van zo’n toilet kan een avondje uitgaan maken of breken. 

Kippenhok

Het restaurant had het helaas mis. Wat ze over de telefoon een gehandicaptentoilet noemden, bleek niet meer dan een ietsje verhoogde toiletpot met een wankele handgreep aan de muur in een veel te smalle ruimte. ‘Een kippenhok’, volgens Kees. Hij kon niet anders dan halverwege de maaltijd om de rekening te vragen en vertrekken. De eigenaar bood wel excuses aan. Het leek hem oprecht te spijten dat zijn klant moest vertrekken.

Goed voorbeeld 

Het verhaal van Kees is een de vele reacties die binnenkwamen na de oproep om met horeca-ervaringen te komen. De meeste reacties gaan over fysieke toegankelijkheid: drempels, trapjes, onhandige tafels, te weinig ruimte om te manoeuvreren met een rolstoel. Nogal wat negatieve ervaringen, maar toch ook een enkel goed voorbeeld van restaurants die hun zaak gewoon in orde hebben of heel graag willen weten hoe ze het beter kunnen doen voor mensen met een beperking. 

Geluid

Opvallend is dat veel ervaringen gaan over geluid. Vooral de slechte akoestiek in sommige horecagelegenheden wordt als klacht genoemd. Restaurants met kale muren en een tegelvloer bijvoorbeeld, die daardoor één grote galmende klankkast vormen. Met veel te harde muziek, waardoor de bezoekers alleen maar harder gaan praten. Dat levert een kakafonie van geluiden op. 

Opgelucht

Lawaaiige horeca kan een probleem zijn voor b.v. mensen met een gehoorbeperking of mensen die iets minder goed tegen een overdaad aan prikkels kunnen, bijvoorbeeld door een hersenaandoening. Gesprekken aan tafel zijn dan ook niet meer te volgen. ‘Trouwens te veel geluid is niet alleen onaangenaam voor mensen met een beperking’, reageert Els, die in zo’n restaurant terecht kwam. ‘Toen ik vroeg of de muziek wat zachter kon, reageerden de andere gasten ook opgelucht.’

Service en gastvrijheid

Personeel dat geduldig is en wil helpen, geeft volgens de gemelde ervaringen de doorslag voor een geslaagd etentje. Blinden en slechtzienden hebben vaak moeite om de aandacht van de bediening ‘te vangen’. Daar moet beter op gelet worden en in horeca-opleidingen kan dat onderdeel zijn van het lespakket. In sommige restaurant wordt het vlees zonder problemen aangesneden in de keuken, voor mensen die daar zelf moeite mee hebben. Ook dat hoort bij goede service.

Handreiking toegankelijke horeca

Deze en nog veel andere ervaringen en tips zijn verwerkt in de Handreiking Aan Tafel! van de Week van de Toegankelijkheid. Daarbij gaat het ook over punten als goede bereikbaarheid en goed kunnen parkeren, duidelijke menukaarten, toegankelijke informatie op de website en tafels waar je met een rolstoel goed kunt aanschuiven. 

Wilt u uw ervaringen delen? Mail uw verhaal naar info@weekvandetoegankelijkheid.nl

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 2 t/m 7 oktober 2023