Sociale toegankelijkheid begint met elkaar zien en luisteren naar elkaar. Met elkaar in gesprek gaan. Elkaar ontmoeten. Ben ik nieuwsgierig naar de ander en naar wat belangrijk is voor de ander? Wanneer je weet wie die ander is, wat die ander belangrijk vindt, dan kun je daar beter rekening mee houden in wat je doet en zegt. Zo blijft de regie van de ander ook bij die ander zelf. En wanneer die ander hetzelfde doet, dan kan jij ook je eigen keuzes blijven maken.
Hoe voer je zo’n gesprek?
‘Eigen Regie als basis’ is een effectieve manier om met elkaar in gesprek te gaan. De gespreksmethode is ontwikkeld door de Themagroep Eigen Regie en beschreven in het boek ‘Eigen regie als basis’. De methode geeft handvatten voor een gesprek tussen bijvoorbeeld mensen met een handicap en gemeente als verstrekker van hulpmiddelen of voorzieningen.
Wat is Eigen Regie?
Vaak is het goed om eerst helder te maken wat eigen regie is voordat je het bespreekbaar maakt. Eigen regie is een veelzijdig begrip, waar ieder eigen beelden bij heeft. Kern van eigen regie is het invulling kunnen geven aan je eigen leven op een manier die bij jou past en zoals jij dat wilt. Het gaat over het hele leven. Met alles wat daar bij hoort.
Eigen regie is een basisbehoefte van ieder mens. Eigen regie is voor de één vanzelfsprekend. Voor de ander is het een gemis dat elke dag gevoeld wordt en waar elke dag weer opnieuw voor gevochten moet worden.
Maak kennis met deze gespreksmethode
Wil je als ervaringsdeskundige/belangenbehartiger ook het gesprek aangaan met behulp van de methodiek en wil je weten hoe je dat aan kunt pakken? 12 september organiseren de Coalitie voor Inclusie en de Geluksacademie een online bijeenkomst waarin ze een draaiboek met jullie doornemen.
Daarnaast organiseren de Coalitie voor Inclusie en de Geluksacademie 4 oktober in de Week van Toegankelijkheid een training voor koppels van ambtenaren en mensen met ervaring met een langdurige beperking waarin we verdiepingsslag gaan maken hoe gesprek aan te gaan en hoe dit lokaal te gebruiken om de inclusie in gemeente te vergroten.
Online ontmoeting in de trein
Ga zelf ook het gesprek aan met die ander. Gebruik bijvoorbeeld het ontmoetingspakket ‘Online date in de inclusie-trein.’ De trein beweegt voor jou en jij staat of zit even stil. Dit geeft je de tijd om iemand te ontmoeten die je in je normale leven niet vanzelf treft. Wie zit er tegenover jou? Gebruik de inzichtskaarten en ga met die persoon tegenover je in gesprek.