Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

man met spasme zoekt op laptop naar informatie

Wat komt er allemaal bij kijken om als overheidsorganisatie echt digitaal toegankelijk te worden? En wat vinden ervaringsdeskundigen daarbij belangrijk? Deze vragen kwamen vandaag aan bod tijdens het Drentse online symposium Digitale toegankelijkheid. Een belangrijk symposium, want recent onderzoek laat zien dat overheidswebsites bij lange na nog niet toegankelijk genoeg zijn.

70 deelnemers

Het symposium werd georganiseerd door de provincie Drenthe samen met Drentse gemeenten en CMO STAMM (hét kenniscentrum voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken in Groningen en Drenthe). Zeventig deelnemers hebben drie praktische workshops kunnen volgen. In totaal waren er zeven workshops.

Demonstraties van ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundigen lieten zien waarom digitale toegankelijkheid voor hen zo belangrijk is. Een blinde ervaringsdeskundige demonstreerde hoe hij door een website navigeert; of eigenlijk, hoe hij in een website verdwaalt. En er werd meegeluisterd met een blinde persoon die online een afspraak bij de gemeente probeert te maken om zijn paspoort te verlengen. Ook werd zichtbaar gemaakt hoe iemand die kleurenblind is een website ziet en hoe iemand die last heeft van trillende handen de juiste buttons op een website probeert in te drukken.

Bericht in Dagblad van het Noorden: Drentse gemeenten aan de slag om sites toegankelijker te maken

Check met handreiking

Naast het symposium is er nog een andere Drentse activiteit in de Week van de Toegankelijkheid. Drentse Ambassadeurs van het VN-verdrag Handicap hebben een handreiking gemaakt waarmee ze de toegankelijkheid van gemeentewebsites en de provinciewebsite in kaart willen brengen. Ze hopen dat voor alle 12 gemeenten en de provincie voor elkaar te krijgen.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024