Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Een man in rolstoel rijdt langs een schilderij in het mauritshuis

Den Haag krijgt er een nieuwe historische stadsroute bij: de Koninklijke Rolstoelroute. De wandelroute brengt mensen langs de Koninklijke highlights van de stad en is toegankelijk voor mensen die gebruik maken van een rolstoel, scootmobiel of rollator. De stadsroute word 24 september geopend met een startschot op het Plein bij het beeld van Willem van Oranje en met gouden rolstoelen.

Donderdag 24 september geven Kavita Parbhudayal (wethouder Zorg, Jeugd en Volksgezondheid), Marco Esser (directeur The Hague Marketing Bureau) en Wim Carabain (directeur Voorall) op het Plein bij het standbeeld van Willem van Oranje het startschot. Cityhost Remco Dorr en Voorall directeur Wim Carabain nemen genodigden in gouden rolstoelen mee de route op. Bij elke bezienswaardigheid vertelt Remco Dorr een historisch verhaal.

De nieuwe route is een initiatief van The Hague Info Store/VVV Den Haag en Stichting Voorall. Voorall is erg blij dat de nieuwe route ook geschikt is voor mensen die gebruik maken van een rolstoel, scootmobiel of rollator. En naast de rolstoelroute is er voor mensen met een visuele beperking een begeleide wandeling ontwikkeld.

Lees meer over de rolstoelroute op de website van Voorall

Den Haag inclusieve stad

Met deze rolstoelroute profileert Den Haag zich meer en meer als inclusieve stad. De rolstoelroute laat zien dat Den Haag zich ook inzet voor mensen met een beperking en hen op een gastvrije manier ontvangt.

Den Haag is de eerste stad waar een dergelijke route, aangevuld met informatie over de rolstoeltoegankelijkheid voor het bezoeken van de koninklijke bezienswaardigheden, voor mensen met een mobiliteitsbeperking gratis te verkrijgen is.

Getest door ervaringsdeskundigen

De route is zorgvuldig samengesteld en getest door twee personen in een rolstoel. Zij hebben gelet op of de route goed begaanbaar is voor mensen die minder mobiel zijn, hoe het gezichtsveld is op een lager niveau en of bezienswaardigheden die zeggen rolstoelvriendelijk te zijn ook echt goed toegankelijk zijn met een rolstoel.

Route-tester Inge v.d. Vooren; “Er zijn veel stadswandelingen in Den Haag, maar als je afhankelijk bent van een rolstoel kan je nooit mee, omdat er altijd wel een punt tussen zit waar je met een rolstoel niet langs kan. Met deze route wordt er rekening gehouden met ons! Ik kan het met mijn kinderen doen. Met een standaard wandelroute kan dat niet”.

Route-tester Ed Boonstoppel; ”Ik heb gelet op of je overal makkelijk bij kon. Het is een oude binnenstad, maar ondanks dat zijn veel dingen goed toegankelijk. Deze route maakt het voor mensen in een rolstoel mogelijk om nieuwe plekken in de stad te ontdekken. Dankzij de uitgebreide beschrijving op de website krijg je achtergrondinformatie mee wat de ervaring compleet maakt”.

De koninklijke rolstoelroute is te vinden op de website denhaag.com/koninklijk. De flyer is gratis op te halen in de The Hague Info Store, de vestiging van VVV Den Haag.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024