Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Veel jongeren ontmoeten elkaar graag buiten de deur: in een café, restaurant of festival. Maar kom je er wel in? Kan je naar de toilet? Kan je elkaar verstaan? Het zijn vragen die ook jongeren bezighouden wanneer zij op stap gaan.

Uitgaan voor iedereen? Soms zijn het maar kleine aanpassingen die uitgaansgelegenheden voor iedereen prettiger en toegankelijker kunnen maken. Voor organisaties die lokaal actief zijn met toegankelijkheid biedt het thema van dit jaar, Aan Tafel! Uitgaan voor iedereen, een mooie kans om jongeren erbij te betrekken.

Dit zagen we ook vorig jaar toen er op allerlei plekken activiteiten met en door jongeren werden georganiseerd. Vooraf en tijdens de Week van de Toegankelijkheid.

Activiteiten 2016

  • jongeren met een beperking checkten met een Amsterdamse kroegentocht de toegankelijkheid en ze gingen daarover in gesprek met de horeca-ondernemers.
  •  studenten van ROC Midden-Nederland onderzochten in Utrecht de toegankelijkheid van bioscopen, theaters en cafés. Ze maakten korte YouTube-filmpjes van hun ervaringen.
  • jongeren werden door pretparken uitgenodigd om als ervaringsdeskundige de toegankelijkheid te testen.

Waarom jongeren?

Stan van Kesteren (voorzitter van SH-jong) ziet veel kansen waarop uitgaansgelegenheden en horeca rekening kunnen houden met slechthorende jongeren.  Hij noemt een aantal voorbeelden: boventiteling en ringleiding bij theatervoorstellingen, geen of zachtere muziek op plekken waar mensen komen om met elkaar te praten en aanpassingen voor een betere akoestiek (zoals bijvoorbeeld tapijt op de vloer en gordijnen voor het raam).
 
In zijn woonplaats Leiden wil Stan aan de slag gaan met toegankelijke horeca, door een activiteit te organiseren in de Week van de Toegankelijkheid. Dit wil hij doen samen met andere jongeren met beperkingen. “Ik ben zelf enthousiast en ken ook enkele andere jongeren die zich ook willen inzetten”, zegt Stan. “Samen kunnen we vast meer mensen bij dit project betrekken. Het lijkt me mooi om met een groepje jongeren met diverse beperkingen samen te werken aan inclusievere horeca.”
 
 

Hoe betrek je jongeren?

Uitgaan wie wil dat niet? Een paar tips op een rijtje om jongeren bij de Week van de Toegankelijkheid en bij je organisatie te betrekken:

  •  vraag individuele jongeren of organisaties met/voor jongeren (met of zonder beperking), scholen, sportclubs of jongerenclubs bij jou in plaats of ze het leuk vinden om mee te doen
  •  vraag aan jongeren waar ze tegenaan lopen tijdens het uitgaan en wat ze zelf zouden willen doen.
  • bedenk samen activiteiten zoals een het bezoeken van cafés (schouw), het maken van een blog of filmpje.
  • organiseer een wedstrijd met ze, bijvoorbeeld welk café is het best toegankelijk in de gemeente.

Wat doen we vanuit de Week van de Toegankelijkheid?

We kunnen contacten leggen met landelijke jongerenorganisaties die actief werken met toegankelijkheid. Daarnaast heben wij diverse materialen: deze kan je bij ons bestellen via de website. Mail ons via info@weekvandetoegankelijkheid.nl je vragen en hou de website in de gaten voor mooie voorbeelden!

Doe mee

Wil jij je ook inzetten voor de Week van de Toegankelijkheid? En weet je niet waar te beginnen? Woon jij in Leiden, en sluit jij je graag aan bij Stan om werk te maken van toegankelijk uitgaan in Leiden? Of wil je zelf iets opzetten in jouw woonplaats? Wij kunnen je verbinden aan netwerkpartners in bijvoorbeeld Arnhem, Zwolle, Breda of andere plaatsen. Interesse om aan te sluiten? Mail ons op info@weekvandetoegankelijkheid.nl

 

 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024