Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Recreatieoord De Warande is een prachtige voorziening in Oosterhout. Vanaf dit jaar kunnen álle kinderen er nog beter terecht, ook kinderen met een beperking. Dankzij allerlei mooie aanpassingen. 

De oude skelterbaan wordt omgetoverd tot een rolstoelvriendelijke ‘beleeftuin’ en er is een Hippocampe vrijetijds-rolstoel beschikbaar op het park zodat ook rolstoelafhankelijke kinderen (en volwassenen) gemakkelijker in het buitenzwembad kunnen. Daarnaast worden er de nodige aanpassingen gedaan aan toiletten en de bewegwijzering. Ook zijn de medewerkers van het Sportbedrijf Oosterhout getraind om zich beter te kunnen verplaatsen in de beleving en behoeften van mensen met een beperking. 

Samen Speeldag

Op 24 mei om 9.30 uur wordt het startsein van de toegankelijkheidscampagne gegeven tijdens een zogenoemde ‘Samen Speeldag’. De gemeente Oosterhout heeft samen met Moove, Fysiotherapie De Warande, GPO en het Sportbedrijf een sportief programma gemaakt. Het programma is ontworpen voor kinderen mét en zonder beperking in de leeftijdscategorie 8-12 jaar, waarin ze kennismaken met elkaar, ervaren wat het is om een beperking te hebben en hoe ze samen kunnen spelen. Oosterhoutse basisscholen hebben de uitnodiging inmiddels ontvangen. Maar natuurlijk kunnen ook andere scholen en belangstellenden zich hiervoor aanmelden.

Warmer water

Vanaf 16 september wordt ook de watertemperatuur van het doelgroepenbad voor een proefperiode verhoogd wordt naar 32 graden. Dit heeft een heilzame werking voor mensen met een thermische beperking, zoals baby’s, ouderen of zieken. Zwemmen in warmer water is voor mensen met lichamelijke klachten of handicap een ideale manier om gewrichten soepeler te maken, spieren te versterken, het uithoudingsvermogen te verbeteren, minder pijn te ervaren en daardoor gewoon even lekker te kunnen ontspannen. 

Samenwerking

Gelijkheid Past Oosterhout (GPO, voorheen Gehandicapten Platform Oosterhout), Sportbedrijf Oosterhout en de Speeltuinbende hebben samen met de gemeente het ‘plan de campagne’ gemaakt om meer kinderen én volwassenen met een beperking op De Warande te verwelkomen.  

Contact

Heb je zin om mee te denken? Heb je zelf een kind met een beperking of ben je zelf beperkt en heb je wensen of tips voor ons? Wil je jouw klas ook aanmelden voor de Samen Speeldag op 24 mei? Neem dan contact op met Suzanne Straathof van de gemeente Oosterhout via s.straathof@oosterhout.nl of met Ton Schellekens van GPO (Gelijkheid Past Oosterhout) via info@gelijkheidpastoosterhout.nl

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024