Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

TV-presentator Marc de Hond zal op 23 augustus Huntendwarspop presenteren. Het festival wil zo veel mogelijk mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking verwelkomen. Op de vier podia in het DRU Park in Ulft treden zaterdag onder andere Guus Meeuwis, Kensington, De Jeugd van Tegenwoordig, Jett Rebel en Dotan op.

In een interview met Huntendwarspop vertelt Danny van Tiggele van de band Mister and Mississippi: “Ik heb me nooit zo gerealiseerd dat er niet veel mensen met beperkingen bij optredens aanwezig zijn. Heb er eerder nooit op gelet. Maar sinds Huntendwarspop ons benaderde ben ik me dat gaan realiseren. Gek hè, dat dat zo is. Mensen met beperkingen zullen zeker niet minder van muziek houden.” 

Marc de Hond verheugt zich op zijn deelname: “Huntenpop is een geweldig festival met een fantastische line-up. Super dat zij er daarnaast alles aan doen om er voor te zorgen dat dit feest meegevierd kan worden door een grote groep mensen met een handicap. Anno 2014 is dit eigenlijk hoe het overal zou moeten zijn.”

Als rolstoelgebruiker heeft Marc de Hond veel ervaring met de toegankelijkheid van festivals: “Ik kom wel (redelijk goed) toegankelijke festivals tegen, maar het actief promoten van de komst van ‘speciale mensen’ lijkt me voor zowel deze bezoekers als voor de ‘normale’ bezoekers een verrijking.”

Ontstaan

Huntendwarspop is ontstaan uit een idee van Gert Rebergen van Stichting Dwarswerk: “Als muziekliefhebbers gaan we zelf vaak naar optredens en festivals. Opvallend is dat mensen met een beperking er nauwelijks naartoe komen. Navraag leerde ons dat zij tegen een aantal hindernissen aanlopen: de kosten, het gegeven dat je zo opvalt als je er alleen rondloopt en in mindere mate de muziekkeuze. Wij dachten toen: ‘daar gaan wij op een inclusieve manier wat aan doen’.”

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024