Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Martin van Rijn reikt Gouden Prokkels uit aan MEE Zeeland, Gerrit van de Berkt uit Zeist en IJsselmonde-Oost in Barendrecht.

Staatssecretaris Martin van Rijn heeft de Gouden Prokkels uitgereikt aan drie initiatieven die leiden tot een ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. In de categorie 'Prokkelstage' ging de Gouden Prokkel naar MEE Zeeland. Gerrit van de Berkt, ervaringsdeskundige uit Zeist, won de felbegeerde Gouden Prokkel in de categorie 'Mensenrechten'. In de categorie 'Prokkelen in de samenleving' won de Irenestraat, woonvoorziening van stichting IJsselmonde-Oost in Barendrecht het goud. De drie winnende projecten zorgden volgens de jury voor inspirerende ontmoetingen tussen twee groepen die niet zo makkelijk met elkaar in contact komen.

Winnende projecten uitgelicht

In Zeeland liepen 60 stagiaires stage bij diverse bedrijven en overheden. Nicole bakte haar eigen appeltaart bij Bakkerij het Appelpuntje in Zierikzee en Mariska en Vincent mochten Prokkelen onder water bij de Duikschool de Witte Boulevard te Renesse.
Gerrit van de Berkt is initiatiefnemer van drie Prokkels en de jury is erg onder de indruk van zijn vasthoudendheid en het feit dat hij zich inzet om ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperking tot stand te brengen. Met zijn levensverhaal inspireert hij anderen en is een voorbeeld van opkomen voor je eigen recht.
Cliënten van Irenestaat IJsselmonde-Oost hebben samen met buurtbewoners een high tea georganiseerd. Ter voorbereiding van de high tea zijn de cliënten bij de buren thuis samen gaan koken en bakken. Een prachtig voorbeeld van samen leven in de wijk.

Prokkelweek: Meetellen is meedoen

De Prokkelweek is een initiatief van Stichting Prokkel en wordt traditiegetrouw gehouden in de eerste week van juni. Tal van mensen, bedrijven, gemeenten en stichtingen waren actief tijdens de Prokkelweek. Bedrijven en overheden nodigden mensen met een beperking uit stage bij hen te komen lopen. Bijna 2.000 mensen met een verstandelijke beperking maakte hier gebruik van. Ook op scholen, in wijken, buurten en bij verenigingen kwamen mensen met en zonder beperking samen. Om met elkaar te sporten, te zingen, te koken, te eten of een les te volgen. Samen iets doen en zo elkaar beter leren kennen, dat is waar het in de Prokkelweek om draait! 

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024