Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

Gastvrijheid en toegankelijkheid zijn essentieel voor een goede winkel. Toegankelijkheid loont: 15% meer klandizie, meldt het Vakcentrum. 

'Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking of een psychische of psychiatrische aandoening. 

J

e mist 10-15% klandizie als deze mensen niet de ruimte hebben om je winkel binnen te komen. Bovendien nemen mensen met een beperking vaak iemand mee, ze zijn trouwe klanten én ze komen vaak op minder drukke momenten.'

Door de vergrijzing groeit het aantal mensen met een beperking. Toegankelijk ondernemen wordt dan ook steeds belangrijker. Met – vaak verrassend – eenvoudige aanpassingen maak je je winkel beter toegankelijk voor deze (potentiële) klanten.

Het Vakcentrum heeft van toegankelijkheid een speerpunt gemaakt. We zijn daarom partner van MKB Toegankelijk, een initiatief van MKB-Nederland en VNO-NCW. Op de nieuwe website mkbtoegankelijk.nl vind je veel praktische tips én ervaringen van andere ondernemers.

Tips

 • Het begint bij de ingang

  Mensen met een handicap kunnen vaak niet eens een winkel binnenkomen. We hebben voor je op een rijtje gezet waar je op kunt letten. Het is eenvoudiger dan je wellicht denkt om de klant zich al bij binnenkomst welkom te laten voelen.
  Bekijk hier 7 praktische tips 
   

 • Klanten met een beperking moeten ook kunnen betalen

  Het is voor klanten met een beperking niet altijd eenvoudig om te betalen in een winkel. 3 praktische tips voor ondernemers die geen omzet willen mislopen. Bekijk hier de 3 praktische tips.
   

 • Verplaats je in de klant

  Toegankelijkheid is ook (en misschien wel: vooral) een klantvriendelijke en open houding naar je klanten. En dat is soms best lastig. Want wat heeft een blinde of slechtziende klant eigenlijk nodig? En hoe spreek je iemand met een verstandelijke beperking aan? Je vindt hier tips en aandachtpunten.
   

 • Dichtbij parkeren is belangrijk

  Voor mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn, is parkeren bij je winkel belangrijk. Ook als je geen eigen parkeerplaats hebt, kun je je klanten helpen. Bekijk hier de tips.
   

 • Kijk eens goed naar je website

  Zo’n 20% van de mensen heeft moeite met het bekijken en lezen van websites. Bijvoorbeeld omdat ze blind, kleurenblind of slechtziend zijn. Met een toegankelijke website bereik je deze (potentiële) klanten wel. Je scoort bovendien beter bij Google! 
  6 tips om je website beter toegankelijk te maken
   

 • De mensen maken het verschil

  Toegankelijkheid is ook (en misschien wel: vooral) een kwestie van klantvriendelijkheid. Lastig om goed te reageren op bijvoorbeeld iemand die blind of doof is? Je vindt hier een aantal tips. Je kunt ze ook uitprinten als flyer of poster voor je medewerkers.
  Lees hier de gastvrijheid-tips voor winkelmedewerkers
   

 • Verplaats je eens in iemand met een handicap

  Een eye-opener. Dat was het toen de ondernemer in deze video zélf een keer in een rolstoel ging zitten. Een goed idee om ook eens te doen?

  • Doe bijvoorbeeld een blinddoek voor en loop eens een rondje door de winkel.
  • Leen een rolstoel en kijk of je binnen kunt komen in de winkel en het toilet kunt gebruiken.
  • Dek je oren eens af en realiseer je dan welke belangrijke informatie je zo mist.

Doe inspiratie op

Op de website mkbtoegankelijk.nl vind je veel praktische tips én ervaringen van andere ondernemers. Het is inspirerend om de website eens door te nemen!

Actieplan Vakcentrum en Stichting Super Supermarkt Keurmerk (SSK)

Het gezamenlijke actieplan van het Vakcentrum en de Stichting Super Supermarkt Keurmerk kunt u hier lezen.

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024