Week van de Toegankelijkheid

#WvdT

'Als ik ergens kom, weten veel mensen eigenlijk niets van mijn hulphond,' vertelt Karen Terwee, vrijwilliger bij Onbeperkt Zuid. 'Zouden we daar niets aan kunnen doen?'

Stichting Onbeperkt Zuid wil het stadsdeel Zuid van de gemeente Amsterdam voor iedereen toegankelijk maken. Daarom organiseren ze bijvoorbeeld scholenprojecten. 'Kinderen van een school kun je laten ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Met Onbeperkt Zuid heb ik aan schoolkinderen over mijn rolstoel verteld en hoe ik mijn beperking ervaar, en zo. Die kinderen stelden heel doordachte vragen. Daarna mochten ze op het schoolplein zelf ervaren hoe je met een rolstoel rijdt.'
Volgens Karen is het echt nodig dat verenigingen en sportclubs meer begrip krijgen voor hulphonden. Dat helpt als je lid wilt worden. 'Ik ervaar nog steeds dat ik ergens niet in mag met mijn hulphond. Ze weten niet wat de meerwaarde voor mij is. Als mensen er meer bekend zouden zijn, zou dat de integratie beter op de kaart zetten. Door een demonstratie van een trainer of zo, of door mijn eigen verhaal te vertellen, zouden we duidelijk kunnen maken waarom iemand zo’n hond heeft. Maar ook hoe je met een hulphond omgaat. Wordt vervolgd?'

Delen:

Week van de Toegankelijkheid – 7 t/m 12 oktober 2024